HGSS

Potraga za nestalom ženskom osobom na području rijeke Save u Zagrebu

Hrvatska gorska služba spašavanja 30. travnja zaprimila je poziv da se priključi potražnoj akciji za ženskom osobom koja je nestala na području rijeke Save u Zagrebu 27. travnja 2022. godine.

Pet ronioca HGSS Stanice Karlovac i brod sa dva spašavatelja HGSS Stanice Zagreb, 30. travnja detaljno su dronom snimili teren iz zraka kako bi odredili područje potrage. Ronioci su provjerili dubinu, brzinu rijeke i vidljivost na području oko Mosta mladosti, kako bi se odredili parametri potrage za nedjelju. Pretražen je lijevi dio ispod mosta i nizvodno te je zaključeno da su uvjeti za ronjenje loši zbog male vidljivosti i brzine rijeke.

Zahtjevna potražna akcija započela je u 10 sati u nedjelju. Na temelju prethodno usuglašenog plana akcije, počinje potraga za nestalom ženom ispod Mosta mladosti. Provjera terena od prethodnog dana rezultirala je priključivanjem još jednog tima spašavatelja na vodi sa čamcom koji je došao iz Karlovca i pojačanjem čamca Stanice Zagreb sa tri spašavatelja radi većeg broja ronioca na terenu i lošije vidljivosti.

Ukupno sedam ronioca iz Stanica Karlovac, Gospić i Zagreb prvo su pretražili područje koje je detektirano kao potencijalno mjesto zaglavljivanja unesrećene osobe. Riječ je o sidrima i sajlama usidrenih teglenica te velikim korminilma na nekoliko brodova uz rijeku, gdje se skupljalo naplavljeno drveće. Dodatno su pretraženi i piloti mosta.

Budući da je teren bio izrazito nesiguran za ronioce, HGSS-ovi spašavatelji čamcima su se sidrili, a ronioci su se spuštali po užadi koja su spašavatelji propuštali. Potraga je zaršena u 13:30 sati bez pronalaska ženske osobe.

Iz potražne akcije zaključeno je kako zbog brzine rijeke, čija je dubina na tom području između dva i pet metara, po ravnom dnu rijeke nije bilo mogućnosti da tijelo negdje zapne. Predložena je pretraga samog slapa malim kajacima radi kamenih blokova s armaturom koja viri iznad površine rijeke, što bi moglo biti potencijalno mjesto zaglavljivanja, dok bi se nizvodno pretraga odradila čamcima uz obalu ako rijeka bude u padu.

Trenutna dubina rijeke je -237 m i vodostaj je u porastu. Na terenu je ostvarena dobra suradnja s policijom koja je neprekidno, tijekom potražne akcije, osiguravala zonu pretrage.