HGSS

Osmi dan intenzivne potrage na Biokovu

Za nestalom osobom i danas traga 40 spašavatelja HGSS-a.

U proteklih osam dana na terenu je bilo angažirano preko 340 naših članova, a od sutra se ponovno očekuje dolazak spašavatelja iz cijele Hrvatske. Teren će se i dalje pretraživati bespilotnim letjelicama, helikopterom HRZ-a, potražnim timovi (psi) te timovima sa specijalističkim zadacima koji će pretraživati najnedostupnije predjele Biokova, litice i kuloare.

U potrazi cijelo vrijeme pomažu i planinari iz lokalnih društava.

Bitno je naglasiti kako se radi o izrazito surovom i vrlo strmom terenu, a sve dodatno otežavaju i vremenski uvjeti. Područje pretrage je jedno od najopasnijih dijelova Biokova. Spašavatelji od prvoga dana ulažu maksimalne napore kako bi pronašli nestalu osobu.

Ranije:

06.08.2020

Za nestalom osobom i dalje tragaju spašavatelji HGSS-a, bespilotne letjelice, potražni tim, helikopter HRZ-a i planinari. Unatoč iznimnim naporima spašavatelja, nestala osoba još uvijek nije pronađena.

05.08.2020.

Za nestalom osobom i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS BiH, planinari… Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visoke temperature.

U potrazi cijelo vrijeme pomaže i HKZP u vidu osiguravanja upotrebe zračnog prostora i meteo prognoze.

04.08.2020.

Uz 240 članova HGSS-a angažirano je i 6 bespilotnih letjelica i 3 potražna psa (tima) HGSS-a.
Na potrazi je bio angažiran helikopter HRZ-a, pomoć su pružili i planinari iz HPD Veliko Brdo, HPD Biokovo, HPD Vrgorac i SAK Ekstrem.

Potragu su izuzetno otežavale visoke temperature, a danas ju otežava jak vjetar na Biokovu. Uz pomoć analize signala mobitela i smjera u kojem je nestali krenuo, područje potrage je suženo te su svi timovi tijekom cijelog dana angažirani na pretrazi istoga.

Radi se o najnepristupačnijem području Biokova, gdje su litice visoke i do 500 metar.

03.08.2020.

I dalje traje intenzivna potraga za nestalnim stranim državljaninom na Biokovu. Na terenu je trenutno 30 spašavatelja HGSS-a, do kraja dana očekuje se da će ta brojka rasti. Dio timova pretražuje staze i segmente, a ostali timovi imaju specijalističke zadatke te pretražuju litice i grebene Biokova.

U potragu je uključen helikopter HRZ-a, a večeras se očekuje ponovo angažman bespilotnih letjelica. Potragu otežava izuzetno neprohodan, strm teren i visoke temperature.

02.08.2020.

Nastavljena je potraga za nestalim strancem na Biokovu. Nestali se uputio u četvrtak, 31.srpnja, iz Gornjih Brela preko Bukovca na Sv. Iliju. S Bukovca je tog dana supruzi poslao sliku i od tada se više nije javio. Potraga je pokrenuta navečer istog dana.. Tražilo ga je gotovo 60 tragača iz nekoliko Stanica HGSS-a uz helikopter HRZ-a, ali bez rezultata. Teren za potragu je izuzetno zahtjevan jer je Sv. Ilija najnedostupniji vrh u Hrvatskoj. Na sve strane su strmi gorski grebeni i više stotina metara strme stijene.
Jutros se potraga nastavila bespilotnim letjelicama, potražnim psima i helikopterom HRZ-a.


Na Biokovu traje potraga za nestalim stranim državljaninom.

Zadnji put se javio supruzi jučer oko 12 sati s grebena kod Sv. Ilije.

U potragu je uključeno 40 gorskih spašavatelja iz Dubrovnika, Makarske i Splita. Iz zraka se pretražuje uz pomoć helikoptera HRZ-a.