HGSS

Potraga u labirintu suhozida

U srijedu, 7. srpnja 2021., nešto iza pola noći na službeni telefon HGSS stanice Šibenik stiže poziv zabrinute žene kojoj su suprug i njegov prijatelj izgubljeni u labirintu suhozida i makije negdje između Srime i Jadrije.

Spašavateljima daje informaciju da su njih dvojica predvečer išli potražiti zemljišne parcele koje je u nasljeđe dobio njezin suprug, nemaju vode, baterije mobitela su im prazne, ali ona ima njihovu lokaciju koju joj je suprug uspio poslati netom prije gašenja mobitela.

Na teren odmah izlazi pet spašavatelja sa jednim potražnim timom. Pregledom terena na karti i očitanjem lokacije unesrećenih određuje se kojim putem bi bilo najjednostavnije doći do izgubljenog dvojca. Spašavatelji dolaze na Jadriju te se upućuju prema njima i ubrzo uspostavljaju verbalni kontakt. Troje spašavatelja prelaze preko suhozida kroz krš i makiju te dolaze do dvojice prijatelja. Oni su dehidrirani i imaju dosta ogrebotina po tijelu. Nakon kratke pauze organizira se povratak. Kako jedan od njih na nogama ima „šlape“ za plažu hoda se polako, izbjegavajući neprohodne dijelove krša. Uz kraće pauze skupina stiže do vozila Stanice. Nakon predaha, ponosnog vlasnika parcela i njegovog prijatelja odvozi se do njihovog automobila, a i spašavateljima je vrijeme za počinak jer već je 2:30.