HGSS

Posjet međunarodnih timova bazi operacija HGSS-a u Petrinji

Jučer 24. siječnja 2021. bazu operacija HGSS-a u Petrinji posjetili su timovi iz Italije i Slovenije s kojima HGSS surađuje već dugi niz godina kroz organizaciju IRO.

Kolege iz Italije, putem mehanizma unije za Civilnu zaštitu organizacije Associtaion of Bersaglieri d’Italia of Chioggia, Steel Dogs Padova Odv, Group of Civil Protection of Lumezzane, Nuovo Intergruppo Parma – N.I.P. koje su ujedno i dio UCIS-a (talijanske nacionalne K9 organizacije pri Civilnoj zaštiti) dovezli su humanitarnu pomoć za stanovništvo koje se nalazi na potresu pogođenom području.

Kolege iz Slovenije i Italije iskoriste su priliku kako bi razmijenili iskustva s članovima HGSS-a, s obzirom na to da su djelovali na nekoliko velikih svjetskih potresa.

Humanitarnu pomoć su 3. siječnja 2021. dopremile i kolege iz slovenske organizacije DVRPS, koji su jučer bili u pratnji talijanskim kolegama.

IRO (International Search and Rescue Dog Organisation) je međunarodna organizacija čija su glavna zadaća potrage i spašavanja u potresima i katastrofama. HGSS je član IRO-a od 2017. godine. IRO ima članice iz 42 zemlje iz cijelog svijeta i pod ingerencijom je UN-a.