HGSS

Pored vrha Sv. Ilija pronađeni zalutali turisti

Jučer nešto iza 16 sati putem centra 112 HGSS stanica Dubrovnik obavještena je o pozivu u pomoć od dvoje stranih državljana. 

U komunikaciji s pozivateljima saznajemo da se radi o ocu i sinu koji su pri spuštanju s vrha Sveti Ilija pored mjesta Gradac krenuli neoznačenom stazom prema zaselku Rudine. Osobe su bile iscrpljene i nalazile su se na nepristupačnom području bez vode. Odmah po dojavi na teren kreće petero spašavatelja HGSS stanice Dubrovnik. Kako se radi o rubnom području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u ispomoć je pozvana i stanica Makarska.

Zbog nepokrivensoti signalom nije bilo moguće stupiti u kontakt s zalutalim osobama. Od centra 112 dobivamo zadnju poznatu lokaciju mobitela i sužavamo područje pretrage. Spašavatelji se dijele u 3 ekipe i kreću s tri strane stazama prema vrhu Sv. Ilija, dok jedan spašavatelj priprema bespilotnu letjelicu za pregled iz zraka. Nakon nepunih 2 sata osobe su pronađene na nepristupačnom terenu van staze vidno iscrpljene i dehidrirane. Nakon okrepe i pregleda osobe se u pratnji spašavatelja spuštaju do prometnice i predaju obitelji u 19.30.

Ovog puta zaista moramo pohvaliti centar 112 Dubrovačko-neretvanske županije na izvrsnoj koordinaciji sa spašavateljima i prikupljanju vrlo korisnih informacija koje su nam omogućile da u kratkom roku pronađemo zalutale osobe.