HGSS

Pomoć Stanice Šibenik stranim planinarima na Sinjalu

U petak, 31.07., nešto iza 16 sati na privatni telefon članice HGSS-a dolazi proslijeđeni poziv iz centra 112 s bugarskog broja mobitela.

Sedam stranih planinara zateklo se na Sinjalu na Dinari kada je počelo nevrijeme. Prilikom spuštanja s vrha, planinarka u izuzetno dobroj tjelesnoj formi, požurila je kako bi se što prije sklonila od nevremena. No, tako se odvojila od grupe.

U trenutku dolaska grupe do skloništa “Zlatko Prgin” uvidjeli su da je ondje nema. Kako nisu mogli stupiti u kontkat s planinarkom pomoć su zatražili od centra 112.

U razgovoru sa planinarima članovi HGSS Stanice Šibenik shvatili su da je u brzini najvjerojatnije propustila skretanje do spomenutog skloništa. Zbog krivog skretanja planinarka je produžila za Brezovac.

Ispostava Knin odmah je krenula prema Brezovcu. Kada je planinarka dobila signal na mobitelu, akcija se brzo riješila jer su spašavatelji stupili sa njom u izravan kontakt. Brzu planinarku susreli su već u 17:30 na Markovom grobu.

Član iste grupe koji je krenuo za planinarkom također je pokupljen na nešto višoj nadmorskoj visini. Potom su spojeni sa ostatkom grupe koja ih je već čekala u Kninu.

Planinari su dobro i savjesno reagirali, a brzoj planinarki savjetujemo da se ubuduće drži grupe.

U akciji je sudjelovalo osam članova HGSS Stanice Šibenik, Ispostave Knin i Drniš. Ostali članovi, kao i letači spašavatelji, bili su u pripravnosti.