HGSS

Petrinjska ekspedicija na Braču, učenici osam dana istraživali čari otoka: ‘S domaćinima smo obišli Brač uzduž i poprijeko, nismo mogli ni sanjati ovakav izlet‘

Petrinjski učenici osmog razreda Osnovne škole Mate Lovrak Petrinja zajedno s dvije nastavnice i ravnateljicom škole proveli su osam sadržajnih dana u Milni na Braču, na poziv Petronija Tasića iz Ronilačkog centra Draulik Milna, HGSS stanice Split ispostave Brač čiji je Tasić član i Turističke zajednice općine Milna.

27/09/2021

|

Slobodna Dalmacija

 

image

Posjet Pustinji Blaca
Martin Cundrič

Divno se prijateljstvo rodilo u neobičnim okolnostima kada su članovi HGSS Stanice Split među prvima stigli u potresom pogođenu Petrinju gdje su bili smješteni u spomenutoj školi, novogradnji koja je uspjela odoljeti potresu.

image

Klesarska škola u Pučišćima
Martin Cundrič

Tasić je također stigao tamo s prvim helikopterom iz Divulja, te je s kolegama noćio u zgradi škole u kojoj su im domaćini pružili maksimalan komfor kakav može biti u takvim okolnostima.

Kao poznati humanitarac, Tasić nije dvojio kako se odužiti Petrinjanima, te je uputio poziv ravnateljici Ankici Krnjaić Magdić sa željom da uzvrati gostoprimstvo i to za učenike škole.

image

Tajne špilje
Martin Cundrič

– Nemam dovoljno riječi kojima bih se zahvalila Petroniju Tasiću i svima koji su odvojili svoje vrijeme i uložili napore da doživimo ovo prelijepo iskustvo boravka na Braču! HGSS Stanica Split je među prvima došla u Petrinju i samo su u siječnju volontirali preko 800 sati. Njihov doprinos je ogroman, te smo zaista počašćeni što su nas pozvali u Milnu. Na učiteljskom vijeću smo odlučili da nagradimo najbolje učenike, pa je na Brač došlo 17 izvrsnih osmaša s nastavnicama.

image

Ulazak u rudnik
Martin Cundrič

S našim domaćinima obišli smo Brač uzduž i poprijeko, kupali se u moru i u bazenu, planinarili, špiljarili, kušali bračke delicije…Nismo mogli ni sanjati ovakav izlet. Vjerujem da će naši učenici vratiti se na otok kao turisti i sa sobom povesti prijatelje. Zaista hvala svima – kazala nam je ravnateljica Ankica nabrajajući kako su još obišli Muzej uja u Škripu, vozili se gliserom oko Šolte, posjetili Pustinju Blaca i tamošnji muzej, rudnik Minerva, Kamenoklesarsku školu u Pučišćima, vozili kite u Bolu, a udruga Sunce i Anamarija Padarinović im je organizirala edukativne radionice o biologiji mora i kopna.

Petrinjani su na Braču toplo dočekani. Smješteni su bili u prostorijama ronilačkog centra te u privatnom smještaju, a Turistička zajednica Milne je pomogla oko toga.

image

Kajtanje na Zlatnom ratu
Martin Cundrič

Gostima iz Petrinje Bračani su osigurali i dnevne obroke, pa je stvorena grupa vlasnika restorana i kafića koji su spremno prihvatili da svojom ponudom počaste drage goste. Riječ je o Kantunu, Navigareu, Palmi, Gajeti, Levantu Postira, Fjaki, OPG Podhume i Arguola sendwich baru iz Bola.

image

Kajtanje na Zlatnom ratu
Martin Cundrič

– Odaziv je bio više nego odličan, a neki ugostitelji su se čak malo uvrijedili kada smo ih rekli da smo pokrili sve dane za obroke. Tasić je u svemu ovom odigrao veliku ulogu, a mi smo samo prihvatili njegove ideje – rekla je Ana Grassi, direktorica TZ Milna pohvalivši sve volontere koji su dali svoj obol da posjet Braču ostane zapamćen.

– Ono što je trebao ispasti mali izlet u Milnu, pretvorilo se u prvu petrinjsku ekspediciju na otok Brač. Nastavljamo dalje uskoro – poručio je Tasić.