HGSS

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Danas, na rođendan Hrvatske gorske službe spašavanja, 24. veljače, u Zagrebu je otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. U to vrijeme djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg Planinarskog saveza Hrvatske.

Hrvatska gorska služba spašavanja od tada je prerasla u službu javnog karaktera i djelovanja od iznimnog nacionalnog interesa. Pripadnici HGSS-a su u 71 godinu aktivnog djelovanja sudjelovali u više od 10 000 akcija spašavanja. Preko 1 000 visoko motiviranih volontera raspoređenih u 25 stanica i 40 ispostava godišnje na području cijele Hrvatske intervenira 800 puta. Otkrivanje ploče je zbog epidemiloške situacije održano je skromno uz prisustvo članova HGSS-a.

Odavanje počasti osnivačima HGSS-a

“Prije 71 godinu na ovoj lokaciji, kat iznad postavljene spomen ploče, osnovana je Hrvatska gorska služba spašavanja. Nažalost zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti otkriti ploču u sklopu prošlogodišnjeg obilježavanja značajnih 70 godina postojanja HGSS-a. Ovo je jedno u nizu obilježja HGSS-a i odavanje priznanja svima onima koji su osnovali našu službu. Na ovaj način smo se zahvalili i svima onima koji su prepoznali potrebu za osnivanjem HGSS-a. Upravo oni su kročili put gorskom spašavanju u Hrvatskoj. Mi i dalje nastavljamo baštiniti tradiciju gorskog spašavanja. Istim žarom kao i prije 71 godinu pomažemo svima koji našu pomoć trebaju.” istaknuo je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Ploču je otkrio najstariji član HGSS-a 

Čast otkrivanja ploče pripala je najstarijem, a ujedno i  članu s najdužim stažem u HGSS-u Zlatku Smerkeu. Zlatko je 65 godina života utkao u gorsko spašavanje. Pripadnik je i jedan od osnivača Varaždinske stanice HGSS-a. Bio je i prvi Hrvat na ekspediciji 1964. na Kavkazu. Njegova knjiga “Planinarstvo i alpinizam” 40 godina bila je jedini udžbenik takve vrste u Hrvatskoj, a svojevremeno i glavna literatura iz koje se učilo za GSS ispite.

“Alpinistički pripravnik sam bio od 1952. i nakon zapaženih penjačkih uspona sam 1960. dobio titulu alpinista. U GSS sam nakon školovanja stekao naziv gorskog spašavatelja. Ta ljubav traje već 65 godina. Nakon preseljenja u Varaždin 1972. godine sam uz ostale kolege potakao osnivanje HGSS stanice Varaždin.” kazao je Zlatko Smreke, gorski spašavatelj stanice Varaždin.