HGSS

Osnovni tečaj turnog skijanja HGSS-a

Osnovni tečaj sekcije turnog skijanja pri Komisiji za sigurnost na skijalištima i lavine održan je od 3. do 6. veljače u mjestu Taxenbach (Salzburg).

Na tečaju je sudjelovalo šest polaznika iz stanica: Makarska. Split, Šibenik, Zagreb, Zlatar Bistrica, Osijek pod vodstvom dvoje instruktora i jednog demonstratora. Tečaj je bio vrlo intenzivan, sastojao se od predavanja i radionica u večernjim satima i cjelodnevnih tura na skijama.

Prvi dan se išlo na turu na Anthaupten 1919 mnv (12,45 km, 5:30 h) drugi dan na Dreiwallnerhohe 1899 mnv (15 km, 5:45 h), te treći dan na Klingspitze 1988 mnv (9,52 km, 3:58 h).

U praktičnom dijelu tečaja, kandidati su imali priliku upoznati skijanje po vrlo raznolikim terenima, duboki snijeg, šuma, široke padine, velike strmine, izvedba kick turn zavoja na strmini, pregled potencijalno opasnih lavinskih terena, te su se radile  dodatne vježbe na stazama kako bi se poboljšala skijaška tehnika kandidata. Prilikom skijanja prema ishodištu, radili smo vježbe potrage i iskopavanja Lavinskih primopredajnika, jednog i više unesrećenih osoba.

Tečajci su ostvarili značajan napredak u tehnici skijanja po dubokom snijegu i dobro svladali ključne praktične vještine vezane uz opasnosti prilikom turnog skijanja.