HGSS

Orebić je ovog vikenda bio najsigurnije mjesto u Hrvatskoj

Četrnaest godina od osnutka HGSS Stanica Orebić dobila je svoj dom. U subotu, 5. listopada, uz brojne uzvanike i kolege HGSS-ovce iz cijele Hrvatske, svečano je otvorena kuća orebićkih spašavatelja. Nedjelja je bila rezervirana za Zbor spašavatelja.

Od 2008. godine Stanica Orebić djelovala je u neadekvatnim uvjetima, bez prostora za smještaj vrijedne opreme i vozila, edukacije i vježbe. Prema riječima pročelnika Stanice Darka Prižmića sada imaju sve, za razliku od početaka, kada se oprema čuvala u privatnim podrumima, a auti bili smješteni po privatnim parknzima. Iako su i tada izlazili na teren i djelovali u najkraćem vremenu, novi uvjeti sigurno će povećati njihovu efikasnost.

Priča oko izgradnje kuće HGSS-a u Orebiću započela je u ožujku 2018. godine kad je tadašnje Ministarstvo državne imovine Stanici dodijelilo zemljište na kojem je 2020. započeta izgradnja. Dvije i pol godine kasnije kuća je stavljena u funkciju.

O značaju HGSS-a na Orebiću uz zahvalu za sve što Stanica čini za sigurnost i život na poluotoku govorili su u subotu na svečanom otvorenju župan Dobrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavnić, Tomislav Ančić, načelnik Općine Orebić i voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić, uz nazočnost brojnih predstavnika jedinica lokalne samouprave, organizacija i udruga. Novootvorenu kuću i sve spašavatelje ovom prigodom posvetio je župnik don Marko Stanić. Brojnim pojedincima, organizacijama i poslovnim subjektima koji pomažu rad Stanice Orebić uručene su zahvalnice.

Čestitke Orebićanima uputio je i pročelnik HGSS-a Josip Granić rekavši da je Orebić u tom trenutku bio najsigurnije mjesto u Hrvatskoj. Svakako su najveći pljesak dobili, nakon posebno emotivnog i ponosom ispunjenog govora svog pročelnika Darka Prižmića, svi članovi HGSS Stanice Orebić.

Poslije službenog dijela protokola, nastavilo se druženje spašavatelja koji su svojim dolaskom iz cijele Hrvatske u ovom važnom svečanom trenutku došli podržati Stanicu Orebić.

U nedjelju je u Općinskoj vijećnici održan Zbor spašavatelja, skup gorskih spašavatelja na kojem se održavaju stručna i edukativna predavanja.
U svečanom dijelu Zbora dodijeljena su priznanja članovima HGSS-a za višegodišnju vjernost i angažman u službi, za 10, 20 i 40 godina.