HGSS

Ogulinski HGSS u akciji čišćenja špilje Medvedice

Tijekom studenog u tri navrata organizirana je radna akcija uklanjanja otpada iz špilje Medvedice.

Uklanjanje otpada se održalo u sklopu projekta “Čista Medvedica” kojeg su članovi stanice Ogulin sami osmislili a potom ga i prijavili na natječaj INA Zeleni pojas. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 170 prijava, od čega je odabrano njih petnaest, među kojima je bio i ovaj. Dobivenom vrijednom donacijom INE, nabavila se speleološka oprema, koja se koristili prilikom čišćenja špilje.

Inače, špilja Medvedica jedan je od ulaza u špiljski sustav Đula-Medvedica, ukupne duljine preko 16 km. Radi se o aktivnom ponoru sa stalnim vodenim tokovima, a silina Dobre svake godine, nažalost, u špiljski sustav unosi i puno otpada. Naša namjera bila je ukloniti otpad s ulaza špilje te dijela njezine unutrašnjosti, kako bi barem malo rasteretili ovaj špiljski sustav od otpada.

U tome smo i djelomično uspjeli. Djelomično – jer je otpada mnogo. On se u špilji nakuplja u slojevima, i kroz naše ruke prošlo je mnogo plastike (boca, ambalaže, svakodnevnih predmeta, stiropora), stakla, odjevnih predmeta, guma, željeza… Naišli smo na otpad koji je već desetljećima u podzemlju, praktički nepromijenjen. Nažalost, zbog otpada se sustav smatra jednim od najugroženijih krških fenomena u Hrvatskoj.

Ipak, dio otpada smo uspjeli prikupiti u vreće te izvući van, a ovim putem se zahvaljujemo i Stambeno komunalnom gospodarstvu Ogulin koje nam je pomoglo pri njegovom odvozu. Naravno, velika velika zahvala ide i INI, koja je prepoznala vrijednost našeg projekta i sufinancirala nam dio opreme.