HGSS

Odjel bespilotnih sustava HGSS-a na skupu “Drone Days” u Biogradu

Odjel bespilotnih sustava (OBS) HGSS-a 4. i 5. listopada 2021. u Biogradu na Moru sudjelovao je na dvodnevnom skupu o bespilotnim letjelicama "DroneDays".

7/10/2021

|

Odjel bespilotnih sustava

Program se sastojao od pozvanih predavanja vodećih stručnjaka i sajma poduzeća, a fokusirao se na primjene bespilotnih letjelica i industrije krajnjih korisnika. “DroneDays” je mjesto susreta operatora i korisnika iz zajednica industrije, akademije, krajnjih korisnika, te također i regulatornih tijela.

Voditelj OBS-a Filip Biočić na predavanju je sudionicima “DroneDays 2021” prezentirao program obuke, podizanje operativnosti te razvoj tehnologije na području spašavanja ljudskih života uz pomoć bespilotnih sustava koje primjenjuje HGSS. Istaknuta je i intenzivna suradnja službe s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe i Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo s ciljem što sigurnijeg izvođenja letačkih operacija u svim segmentima djelovanja kako operativnim tako i ne operativnim.

U nepune tri godine od osnutka, Odjel bespilotnih sustava HGSS-a je uvođenjem novih tehnologija, znanjem i stručnošću instruktora i licenciranih pilota, postao neizostavan dio uspješnosti potrage i spašavanja. Zahvaljujući raznim aktivnostima i rezultatima prepoznati smo i od strane drugih službi te smo aranžirani na obukama i aktivnostima koje mogu doprinijeti i ostalim sudionicima civilne zaštite u RH.

Upotreba bespilotnih sustava u misijama spašavanja ljudskih života nadišla je i granice RH. Najveći proizvodač bespilotnih sustava (DJI ) u suradniji sa Odjelom bespilotnih sustava i ostalim službama u EU izradio je prijedlog smjernica za sve koje zanima uspostava programa edukacija kao i izbor adekvatnih rješenja, čime nam je odano veliko priznanje i potvrda izvrsnosti za naš trud i rad.

 SAR drone program

Više o OBS-u