HGSS

Od jama do planina: CNSAS I HGSS i jačaju prijateljsku i profesionalnu suradnju

Nakon značajne višegodišnje suradnje, dvije spasilačke organizacije učvršćuju i proširuju suradnju.

Konferencija između Hrvatske Gorske Službe Spašavanja (HGSS) i Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico (CNSAS) održana je 2. ožujka 2024. godine u Padricianu, tršćanskom središtu CNSAS-a. Tijekom konferencije, sudionici su sudjelovali u nizu okruglih stolova s ciljem razmjene znanja i iskustva u različitim aspektima gorskog i speleološkog spašavanja.

Glavni cilj susreta bio je razmjena najboljih praksi kako bi se unaprijedila učinkovitost i efikasnost operacija spašavanja. Naglašena je važnost usvajanja provjerenih strategija koje će obje službe učiniti sposobnijima u suočavanju s izazovima.

Oslanjajući se na zajedničko iskustvo, stečeno tijekom složenih operacija spašavanja u jamama (Morca, Turska 2023. i Riesending-Schachthöhle, Njemačka 2014.), dvije delegacije, pod vodstvom izvršnog pročelnika HGSS-a Marka Rakovca i potpredsjednika CNSAS-a Alessandra Moline razgovarali su o suradnji u specijaliziranim treninzima i upravljačkim aspektima, usmjerenih na poboljšanje operativne integracije dviju organizacija.

Sastanak je zaključen potpisivanjem pisma namjere i definiranjem plana zajedničkih aktivnosti i vježbi koje će se odvijati tijekom sljedećih mjeseci.