HGSS

Nova vozila za jačanje kapaciteta HGSS-a u slučajevima potresa i poplava

U sklopu projekta Sigurna.hr, Hrvatska gorska služba spašavanja bogatija je za novu flotu interventnih vozila za djelovanje na različitim terenima i uvjetima spašavanja. Nabavljeno je 16 terenskih vozila marke Mitsubishi L200 Intense vrijednosti 4,7 mil. kn.

Trogodišnjim projektom pod nazivom „Jačanje kapaciteta HGSS-a Sigurna.hr“ koji se u iznosu od 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj podiže se razina spremnosti HGSS-a, posebno stručnih timova koji su specijalizirani za spašavanja u slučajevima potresa i poplava. Osim poboljšanja tehničke opremljenosti, važna komponenta Sigurna.hr je obučavanje specijaliziranih timova za spašavanje i traganje, osiguranje infrastrukture za stručnu izobrazbu potražnih timova kao i povećanje opće informiranosti građana o važnosti preventivnog djelovanja i reakcija u slučajevima prirodnih katastrofa. Preuzeta vozila će se dodijeliti timovima na više lokacija u RH koji su obučeni za spašavanje iz ruševina, spašavanje u poplavama i divljim vodama i općim timovima za traganje. Ukupna vrijednost projekta u kojem uz HGSS sudjeluju i Hrvatske vode iznosi 29,8 milijuna kuna.

Zahvaljujemo našim partnerima Hrvatskim vodama i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koji su prepoznali naš rad i podržali nas u projektu kojim se ne samo nabavlja oprema u vidu vozila, plovila kao i specijalistička oprema več se naši članovi obučavaju za odaziv u slučajevima poput potresa i poplava. Hvala i predstavnicima Mitsubishija za Hrvatsku koji su nam izišli u susret i osigurali lance za sva vozila.

O značaju tehničke opremljenosti i obučenosti službi poput HGSS-a, govori i činjenica da je od prvog dana potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, HGSS na terenu imao oko 600 spašavatelja i potražnih timova s oko 2500 intervencija dok je statistički svaki član službe proveo više od 3 dana na terenu u Petrinji i okolici. Samo u prvih šest sati od razornog potresa, potražni timovi su pronašli svih 10 nestalih ili pod ruševinama zatrpanih osoba.

Svečanu primopredaju uveličali su državni tajnik, dr. sc. Mario Šiljeg, glavna savjetnica ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Anja Bagarić, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković i članica uprave marke Mitsubishi za Hrvatsku Lana Gašparić.

Video prilog s prreuzimanja vozila pogledajte ovdje