HGSS

Noćno spašavanje s kruzera Cristal Sereniti

Oboljeli 27- godišnjak sa sumnjom na srčani spašen je uz pomoć helikoptera u složenoj noćnoj akciji spašavanja. 

Od Centra 112, 11. studenog 2011. oko 21:00 HGSS je dobio obavijest o članu posade na kruzeru Crystal Sereniti, kojemu je pozlilo i postoji sumnja na srčani udar. Posada broda i brodski liječnik traže hitan transport u bolnicu. Kruzer se nalazio na putovanju između Dubrovnika i Venecije, na poziciji između Lastova i Sušca. Zahtjev za pomoć upućen je preko Središnjice za traganje i spašavanje na moru.

Osam pripadnika HGSS-a (među kojima i dvoje liječnika) helikopterom HRZ-a u 21.50 poletjeli su s helidroma Firule i u 22.08 bili iznad broda koji se u tom trenutku nalazio nekoliko nautičkih milja od Paklenih otoka. Uslijedila je vrlo složena akcija spašavanja. Naime spuštanje iz lebdećeg helikoptera na brod iznimno je složena operacija i po danu, a posebice po noći kao što je to ovaj put bio slučaj. Takvo spašavanje zahtijeva iznimnu vještinu posade helikoptera te jako dobru koordinaciju ne samo spašavatelja sa članovima posade helikoptera nego i sa posadom broda. Stoga je radi potrebe koordinacije akcije te reguliranja brzine i kursa broda, ŽC 112 uspostavio konferencijsku vezu između vođe akcije HGSS-a, prvog časnika broda, Obalne Split Radio i MRCC Rijeka.

Nakon usklađivanja svih aktivnosti, dvoje pripadnika HGSS-a se iz lebdećeg helikoptera spustilo na palubu broda. Zbrinuli su unesrećenog u nosila te ga potom podignuli u helikopter gdje su liječnici odmah nastavili pratiti njegovo zdravstveno stanje. Potom su podignuta i dvojica spašavatelja, a cijela akcija je završena za 20-tak minuta.

Pacijent je helikopterom prebačen do helidroma Firule (u blizini KBC Split) gdje su ga dočekala kola HMP i prebacila u KBC Split gdje je i hospitaliziran na Odjelu za kardiologiju.

Iako je u ovoj teškoj i složenoj akciji spašavanja  s kruzera „Crystal Sereniti“ sudjelovalo puno organizacija (HGSS, posada helikoptera HRZ-a, ŽC 112, Obalna Split Radio, Središnjica za traganje i spašavanje 9155 Rijeka, HMP), zahvaljujući jako dobroj koordinaciji akcija je obavljena na najbolji mogući način.

To je drugi put da HGSS i HRZ uz potporu ostalih organizacija izvode noćno spašavanje oboljele osobe sa kruzera. Ova akcija spašavanja potvrda je da Hrvatska ima odgovor i na ovakve probleme te da uistinu jamči sigurnost svim turistima i građanima.

YouTube video