HGSS

Noćna potraga HGSS Stanice Osijek u blizini Gata

U utorak 12. prosinca u 21:30 h na dežurni telefon HGSS Stanice Osijek stigla je dojava o nestanku starije muške osobe na području mjesta Veliškovci-Gat u blizini Belišća. Dojavu je uputio Centar 112 na zahtjev PP Belišće.

Nestanak je prijavila supruga nestale osobe nakon što se njen muž nije vratio iz ribolova. Odmah po dojavi i procjeni hitnosti spašavatelji su se uputili na teren. Pretraživali su se nepristupačni, teško prohodni i pretežno močvarni tereni u blizini rijeke Drave, a u pretrazi terena sudjelovao je i rukovoditelj bespilotne letjelice s termovizijskom kamerom.  Potragu su spašavateljima otežavali loši vremenski uvjeti praćeni jakom kišom, vjetrom i maglom.

U 3:12 h, rukovoditelj bespilotne letjelice putem termovizijske kamere uočava osobu na teško prohodnom močvarnom terenu i putem očitavanja koordinata, na lokaciju upućuje spašavatelje koji se nalaze u neposrednoj blizini. Spašavatelji dolaze do lokacije u 3:24 h i s obzirom na zatečeno stanje pristupaju reanimaciji pronađene osobe. Teško prohodno područje otežavalo je transport unesrećene osobe, a spašavatelji su morali koristit i čamac za prijelaz rijeke Karašice. Unesrećena osoba predana je djelatnicima HMP-a OBŽ u obližnjem vikend naselju.

Unatoč velikom trudu spašavatelja i djelatnika HMP-a OBŽ pronađena osoba je preminula. Akcija je završila u 5:30 h povratkom spašavatelja u Stanicu.

Unatoč tužnom završetku ove potrage u kojoj je sudjelovalo 14 spašavatelja HGSS Stanice Osijek još jednom se pokazala iznimno važna uloga bespilotnih sustava u potražnim akcijama čija upotreba doprinosi bržem pronalaženju nestalih osoba i neizostavan su dio uspješnosti potraga i spašavanja.

Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obitelji preminule osobe.