HGSS

Neobična potraga u šumi Dotrščina

U četvrtak kasno poslijepodne, 06.08.2020. godine, HGSS Stanica Zagreb od Centra 112 zaprimila je dojavu o muškoj osobi kojoj je pozlilo u šumi. Unesrećena osoba sama je nazvala Centar 112 i zatražila pomoć, ali se nije uspjela predstaviti niti objasniti gdje se nalazi.

Nakon toga više nije odgovarala na telefonske pozive. Izvršeno je lociranje mobilnog uređaja kojim je utvrđeno da se unesrećeni vjerojatno nalazi na području šume Dotrščine. Na teren, na kojem su već bili djelatnici policije, odmah su izašli i spašavatelji koji su na temelju vrlo šturih informacija započeli pretraživanje terena. Ubrzo su im se u potrazi priključili i djelatnici interventne policije.

Obzirom na približavanje noći, u pomoć su pozvani i spašavatelji HGSS Stanica Zlatar Bistrica i Samobor te potražni tim sa psom. Nakon ponovljenog lociranja mobilnog uređaja područje potrage se promijenilo te se započelo s traganjem na novoj lokaciji. Ubrzo nakon započetog pretraživanja novog područja tražena osoba se javila na telefon te je potraga prekinuta. Iz razgovora je utvrđeno da je osobi zaista pozlilo u šumi Dotrščini i da je zvala pomoć, ali je ipak uspjela doći kući i nije bila svjesna da je se traži.

Ovim putem HGSS Stanica Zagreb zahvaljuje djelatnicima Centra 112 te temeljne i interventne policije na odličnoj suradnji, razumijevanju i pomoći u potrazi.

Ova neobična potraga završila je sretno i relativno brzo. Ipak, pokazala je koliko je bitno prilikom pozivanja pomoći jasno i točno dati osnovne informacije o nesreći:
• ime i prezime te broj telefona osobe koja dojavljuje o nesreći
• mjesto nesreće
• tko je unesrećeni
• što se dogodilo
• što je dosad poduzeto
• vremenske prilike na mjestu nesreće
• kakav je prilazni put do mjesta nesreće.

Također, ako je telefonski zatražena pomoć od Centra 112 ili neke žurne službe, potrebno je javiti ako ta pomoć više nije potrebna, kako bi se izbjeglo nepotrebno traganje i trošenje resursa.