HGSS

Nastavak potrage za nestalim švicarskim speleoroniocem u vrulji Zečica

Dugotrajna potraga za nestalim speleoroniocem nastavila se od 23. do 25. rujna 2022.

Prema planu akcije i prioriteta pregleda mogućih mjesta gdje bi nestala osoba mogla biti, fokus se vratio na pregled vrulje. Speleoronilački spašavatelji nastavili su prethodno obustavljenu potragu u vrulji zbog obilnih oborina i aktivnog izgona vode iz vrulje. Bez obzira na smanjenu vidljivost (zbog oborinskih voda), spašavatelji su pregledali vrulju do kraja objekta odnosno preronjena je duljina od okvirnih 1200 m (u jednom smjeru) na prosječnoj dubini od preko 40 m.

Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 m. Spašavatelji su koristili uređaje zatvorenog kruga disanja (rebreatheri) i podvodne propulzijske uređaje (skutere). U navedenom razdoblju kompletan objekt preoronjen je dva puta s više timova pri čemu su posljednji dan dva tima otišla na kraj vrulje da se maksimizira šansa pronalaska osobe u manje idealnim uvjetima vidljivosti u objektu.

Zaroni u navedenim uvjetima su zahtjevni kako organizacijski tako i tehnički te u vremenskim okvirima do 3 sata po zaronu svrstavaju ovu intervenciju u jednu od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja.

U aktivnom dijelu speleoronilačke pretrage je sudjelovalo pet ronioca s opremom zatvorenog kruga disanja (rebreather uređajima), te dodatnih pet ronioca koji su organizacijski i logistički potpomogli akciju na terenu.

HGSS u suradnji s policijom nastavlja potragu za nestalom osobom u smanjenom intenzitetu do pojave novih indicija.