HGSS

Napredni tečaj Odjela bespilotnih sustava

U HGSS Stanici Požega od 12. do 16. travnja održan je napredni tečaj za udaljene pilote HGSS-a.

17/04/2023

|

Odjel bespilotnih sustava

Predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe odradili su niz predavanja vezano za korištenje AMC portala i primjenu aplikacije. Pomoću aplikacije rezervacije zračnog prostora potrebne za sigurno i nesmetano izvođenje letačkih operacija postaju dostupne već s nekoliko klikova. Obrađene su i ostale teme iz svog područja djelovanja HKZP-e u skladu s programom obuke Odjela bespilotnih sustava.

Dosta pozornosti posvetilo se i meteorologiji koju su stručni djelatnici iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) približili pilotima. Meteorološki uvjeti su jedan od najvećih izazova prilikom sigurnog izvođenja operacija te se tome posvećuje dodatna pozornost.
Nadalje, održano je predavanje od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo s temom europske regulative o bespilotnim sustavima, gdje je odgovoreno na brojna pitanja tečajaca.

Na naprednom tečaju za udaljene pilote obrađivale su se teme iz procjene rizika, operacija noću, fixwing sustavi, napredne upotrebe bespilotnih sustava,obrade podataka i sl. U skladu s razvojem Odjela bespilotnih sustava HGSS-a i strategijama razvoja, na tečaju je također uvježbano izvođenje operacija iz vozila.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) i Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo (HACZ). Dugogodišnja suradnja koju imamo s našim partnerima nam omogućuje sigurno izvođenje svih operativnih zadaća kao i kontinuiranu usklađenost s propisima.
Suradnja koja je započela davne 2018 prilikom osnivanja odjela nastavit će se i u budućnosti s još većim intenzitetom rada na sigurnosti svih korisnika zračnog prostora.