HGSS

Međunarodni dan civilne zaštite

Danas, 1. ožujka, obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Ovaj dan je posvećen radu i angažmanu svih službi koje su uključene u sustav civilne zaštite kako bi se osigurala sigurnost građana i imovine u slučaju različitih prirodnih katastrofa ili drugih nesreća.

U Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom danas je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Isto tako Međunarodni dan civilne zaštite obilježen je i u Splitu, HGSS Stanica Split sudjelovala je na 2 vježbe.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović također je nazočio svečanosti obilježavanja Dana civilne zaštite u Logističkom centru Civilne zaštite u Jastrebarskom. Čestitajući svim djelatnicama i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, posebice pripadnicama i pripadnicima operativnih snaga, ministar Božinović naglasio je važnost njihovog rada koji se često prepoznaje tek u trenucima velikih nesreća i katastrofa kada su potrebni na terenu kako bi pružili konkretne usluge i pomoć građanima.

„Svi vi svjesno riskirate vlastite živote za spas drugih ljudi, životinja i imovine, a razdoblje iza nas stavilo je pred vas čitav slijed iznimno ozbiljnih i teških situacija, u kojima se jedna nepredvidiva kriza nadovezivala na drugu. Zbog vašeg visokog doprinosa prosperitetu čitave države i društva, hrvatska će Vlada nastaviti, i u godinama koje dolaze, na jednak način pružati vam podršku u svakom aspektu vašeg djelovanja“, rekao je ministar Božinović.

Na drugom kraju zemlje održane su 2 vježbe u sklopu Međunarodnog dana Civilne zaštite.

VJEŽBA VAROŠ 2023.

Tim za spašavanje s brzih voda i poplava HGSS Stanice Split sudjelovao je u pokaznoj vježbi naziva „Varoš 2023“ u splitskom Varošu. Vježba je zasnovana na realnoj opasnosti od mogućeg nastanka ugroze uzrokovane pojavom bujičnih voda, a održana je povodom Međunarodnog dana civilne zaštite tijekom kojeg su operativne snage sustava Civilne zaštite Grada Splita pokazale svoju spremnost.

Vježba „Varoš 2023“ zasnivala se na točno zacrtanom scenariju proizašlom na simulaciji događaja uz predviđene parametre sukladno Planu djelovanja civilne zaštite Grada Splita.
Scenarij vježbe predviđao je pojavu bujičnih voda koje se uslijed enormnih količina padalina te nagiba terena slijevala s područja Park šume Marjan preko GK Varoš do mora.
Bujične vode ugrožavaju normalno funkcioniranje prometa, kretanje građana te uzrokuju materijalnu štetu u smislu oštećenja vozila, plavljenja objekata, rušenja predmeta, kao i ugroze za stanovništvo koje se nalazi na području djelovanja bujičnih voda. Scenarij vježbe obuhvaćao je i spašavanja osobe koja je ostala zaglavljena ispod vozila, a kojoj je nakon spašavanja potrebno osigurati prvu medicinsku pomoć i hitan prijevoz do KBC-a Split.
Simulacija bujičnih voda obavila se pomoću podzemnog hidranta ispuštanjem vode u smjeru pozicije spašavanja osobe zaglavljene ispod vozila.

VJEŽBA MAJDAN 2023.

Stanica Split sudjelovala je u pokaznoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Solina „Majdan 2023“ na području tvornice CEMEX. Vježba je održana u organizaciji Stožera civilne zaštite Grada Solina, a povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH.
Bila je to simulacija nesreće u krugu tvornice zbog čega su pozvane sve hitne službe. Prema scenariju, u tvornici je izbio požar, a onda i eksplozija. Jedan radnik zapeo je na tornju tvornice odakle ga je spašavo HGSS, a posla je bilo i za druge službe zbog istjecanja opasnih tekućina. Uz to, vatrogasci su izvlačili osobu koja je zapela u automobilu, a koju je potom zbrinula Hitna pomoć.

Vježba je uspješno provedena u suradnji sa svim sudionicima: predstavnici DVD Solin, DVD Vranjic, vatrogasci INA-e, HCK Gradsko društvo Solin, HMP Solin, MUP Solin, Stožer CZ Solin, Područni ured civilne zaštite Split, HGSS Stanica Split, predstavnik CEMEX-a. U ulozi promatrač vježbi su s priključili i učenici OŠ kraljice Jelene i OŠ don Lovre Katića.

Ovom koordiniranom akcijom pokazana je spremnost operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Solina u situacijama koje prijete ugrozama pučanstva i materijalnih dobara.