HGSS

Međunarodna vježba spašavanja iz ruševina „Rubble 2022“ u Dolomitima

U okviru bilateralnog projekta između Norveške i Hrvatske „Razmjena iskustva u potrazi i spašavanju u ruševinama – USAR 2022“, u razdoblju od 11. do 16. rujna u mjestu Passo Rolle (Dolomiti), Italija, održao se međunarodni trening „Rubble 2022“ – traganje i spašavanje iz ruševina uz pomoć K9 potražnih timova. Radionice su u organizaciji Škole gorskog spašavanja „Guardia di Finanza“ pod pokroviteljstvom ICAR-ove komisije za potražne pse. Na treningu je sudjelovalo 50 potražnih timova iz Norveške, Bugarske, Italije, Hrvatske, Slovačke i Poljske. Iz HGSS-a na vježbi je sudjelovalo pet potražnih timova.

Logistika i smještaj sudionika je organiziran u vojnoj bazi „Sass Maor“ na prijevoju Passo Rolle, u neposrednoj blizini obližnjeg skijališta. Radionice su održane na tri lokacije, odnosno tri različita poligona za traganje u ruševinama.

Prva radionica je bila na realnom klizištu od kamenih blokova u Passo Rolle-u, u okviru kojeg su pripadnici vježbali ukrcaj i iskrcaj iz helikoptera Augusta Westland (zračne snage Guardia di Finanza). Na klizištu je organizirana potraga za zakopanim žrtvama.

Druga radionica bila je organizirana u mjestu Belluno u okviru lokalne vatrogasne postrojbe. Poligon je organiziran isključivo za K9 potražne timove te je sastavljen on podzemnih tunela, velikih blokova, armaturnih žica i drugog ruševnog materijala kako bi scenarij za uvježbavanje što je moguće više realan. Također, na poligonu se simuliraju razni zvukovi (za evakuaciju, buka, itd.) kako bi se dodatno izoštrilo čula traganja za potražne pse i timove.

Treća radionica organizirana je u blizini mjesta Treviso na kojemu je još jedan od poligona za traganje u ruševinama, te koji isto tako obiluje raznim distrakcijskim alatima koji simuliraju realnost traganja za unesrećenim osobama (npr. zavaravanje mirisom, prašinom i raznim zvukovima).

U sklopu eventa održane su prezentacije i videokonferencije o sustavu USAR u Italiji i akcijama spašavanja iz potresom pogođenih području u L`Aquili (ITA), ledena lavina i klizište na Marmoladi (ITA), eksplozija u zgradi u Prešovu (SK), Potresu u Izmitu (Turska) te prezentacija hrvatsko-norveške bilateralne suradnje.

Ishod projektnih aktivnosti je izraditi okvire i smjernice za razvoj modula lake kategorije (LUSAR – Light Urban Search and Rescue) za traganje i spašavanje iz ruševina i potresa koji bi pokrili četiri zone u Republici Hrvatskoj (npr. Zagreb, Rijeka, Osijek i Split) te koji bi prilikom ustrojavanja, opremanja i osposobljavanja vodio računa o INSARAG metodologiji i smjernicama.

Projekt je financiran iz Bilateralnog fonda kojeg su osnovali financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i Norveški financijski mehanizam za razdoblje od 2014. do 2021. godine. Bilateralni fond namijenjen je financiranju projektnih aktivnosti koje jačaju bilateralne odnose zemlje korisnice sa zemljama donatorima Norveškom, Islandom I Lihtenštajnom.