HGSS

Međunarodna speleološka ekspedicija „Nedam 2022“

Speleološko društvo Velebit organizator je međunarodne speleološke ekspedicije „Nedam 2022“ kojoj je cilj speleoronilački uron na dnu jame na-1200 m dubine te nastavak istraživanja iza potopljenih dijelova.

Hrvatski speleolozi provode zahtjevna speleološka istraživanja u dubokim jamama Sjevernog Velebita posljednjih 20-ak godina gdje su istražene četiri jame dublje od 1000 metara. Jama Nedam je treća najdublja jama u Hrvatskoj. Na ovogodišnjoj ekspediciji u periodu od 15.-22.6.2022. nastavljaju se istraživanja dna jame koje se nalazi na dubini od 1250m (ulaz u jamu je na 1430mnv) te preostaje 180m vertikalne razlike do razine mora. Speleolozi predviđaju da će uskoro doći do vodene prepreke odnosno do kolektora podzemnih voda gdje je napredovanje moguće isključivo ronjenjem. U proteklim istraživanjima se iza potopljenog kanala na 1200m dubine pronašlo atraktivne dijelove objekta s aktivnim vodenim tokom te kanal nastavlja u dubinu i još uvijek nije u potpunosti istražen.

Speleolozi se nadaju će da tijekom 18.-19.6. odraditi dvodnevno speleo-ronilačko istraživanje iza potopljenih dijelova što znači da bi jama mogla doseći dubinu od 1300 m i postati druga najdublja u Hrvatskoj (na prvom mjestu je Lukina jama s 1441m dubine). Prosječna temperatura jame je 6°C a vode u potopljenom dijelu 4°C. U jami su postavljena 4 podzemna kampa za spavanje (-300m, -600m, -900m i -1200m) koji služe za odmaranje i izmjenu istraživačkih ekipa koje rade za jedan zajednički cilj – istraživanje novih metara u podzemlju. Zadaci ekipa su razni odnosno postavljanje objekta za napredovanje, transport hrane i opreme za istraživanje, ronjenje u potopljenih kanala te topografsko snimanje novoistraženih dijelova podzemlja. Prosječno vrijeme koje za takav cilj ekipa mora boraviti u objektu je od 3 do 5 dana za što je potrebna posebna psihofizička priprema. Mnogi članovi ekspedicije su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te prepoznati speleolozi koji niz godina istražuju duboke speleološke objekte zbog čega su spremni na opasnosti koje ih čekaju u podzemlju.

Jama Nedam nalazi se na Velebitu, najzaštićenijem dijelu prirode u zemlji (Nacionalni park Sjeverni Velebit) i trenutno je to naša treća najdublja jama (4 jame dublje od 1000 m).
Ekspediciju je organiziralo Speleološko društvo Velebit iz Zagreba pod vodstvom Maje Marinić, uz podršku NP Sjeverni Velebit, Hrvatske gorske službe spašavanja i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Na ekspediciji sudjeluje 20-tak speleologa iz Hrvatske, Litve, Mađarske i Bugarske. Radi se o vrlo zahtjevnoj jami u, po dubokim jamama, svjetski poznatim Hajdučkim kukovima na području NP Sjeverni Velebit. Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu zaštićeni su kao strogi rezervat prirode, te su uz Bijele i Samarske stijene na Velikoj Kapeli najzaštićeniji dio prirode u Hrvatskoj. I jedne i druge karakterizira izrazito okršen krajolik s dubokim škrapama i mnoštvom ponikvi.

Na relativno malom području Sjevernog Velebita istraženo je devet jama dubljih od 500 metara, a ukupan broj speleoloških objekata istraživanjima je povećan na više od 500. U nizu značajnih jama izvedena su i znanstvena istraživanja te je na više lokacija utvrđeno spuštanje razine stalnog leda za najmanje pola metra.