HGSS

MEĐUNARODNA AKCIJA SPELEOSPAŠAVANJA U TURSKOJ

Hrvatski državni modul  za speleospašavanje kojeg čine 22 iskusna spašavatelja HGSS-a jutros u ranim jutarnjim satima krenuo je u međunarodnu akciju speleospašavanja u Tursku.

UPDATE 11.09.2023. – 23:30

U 00:30 sati prema istočnoeuropskom vremenu (23:30 prema srednjeeuropskom vremenu), unesrećeni Mark Dickey izvučen je na površinu.

Preko 50 sati aktivnog rada i preko 1000 metara dubine je sada iza naših speleospašavatelja koji napokon mogu sretna lica odahnuti jer je unesrećena osoba predana u sigurne ruke medicinskih djelatnika.

Uskoro više informacija.

 

UPDATE 11.09.2023 – 13:00

Transport Marka se trenutno nalazi na dubini od -200m. U cijeloj akciji trenutno sudjeluje 63 pripadnika spašavateljskih službi iz 5 zemalja (Turska, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Italija).

Spašavatelji koji su krenuli iza transporta u čišćenje jame (skupljanje opreme) nalaze se iznad dubine od -750m.

Trenutne vremenske neprilike (grmljavina i kiša) nisu baš pogodne za ovu akciju, ali nadamo se da će naši spašavatelji uspjeti do večeras završiti transport i sretno obaviti ovu zahtjevnu zadaću.

 

—————-

 

UPDATE 10.09.2023. – 12:00

Nakon proširenja evakuacijskog puta nastavlja se transport Marka. Zdravstveno stanje Marka je i dalje stabilno i bez promjene.

Prema planu, nas tim ponovno preuzima transport od dubine od -500m do -400m, od dubine -400m do -100m tim Magyar Barlangi Mentőszolgálat (Mađarska) a od -100m do izlaza tim Cave Rescue Bulgaria (Bugarska), AFAD (Turska) i Magyar Barlangi Mentőszolgálat (Mađarska).

—————-

 

UPDATE 10.09.2023. – 09:00

Mark je transportiran do bivka na dubini –680m a po izvješću liječničkog tima, njegovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno. Tijekom transporta, liječnici su pratili stanje Marka analizirajući krv i mjereći vitalne parametre te u nekoliko navrata davali krvne pripravke.

Naši pripadnici, u suradnji s pripadnicimaCave Rescue Bulgaria (Bugarska) i Stowarzyszenie Grupa Ratownictwa Jaskiniowego (Poljska), odradili su vrlo zahtjevnu dionicu transporta do bivka.

Ako zdravstveno stanje Marka bude stabilno, procjena našeg tima spašavatelja je da bi transport mogao završiti tijekom sutrašnje večeri.

S obzirom na situaciju i broj spašavatelja, naša služba ima raspoloživ tim u pripravnosti koji je u mogućnosti krenuti u Tursku u slučaju potrebe za dodatnim spašavateljima.

 

—————-

 

UPDATE 09.09.2023. – 19:30

U 14:30 sati, tim od 10 pripadnika HGSS-a i nekoliko pripadnika bugarske speleološke službe spašavanja Cave Rescue Bulgaria,krenuo je  u transport unesrećenog Marka.

U 19:00 sati, spašavatelji su prešli dubinu od -920 metara gdje im se priključilo još dvoje pripadnika HGSS-a. Dio spašavatelja HGSS-a sudjeluje u proširenju uskog prolaza na dubini od -700m, dok nekolicina radi na opremanju dijela transportne dionice na dubini od -300m. Ostatak spašavatelja HGSS-a trenutno se nalazi u bazi za komunikaciju i koordinaciju.

Uskoro više informacija.

Izvor fotografija ECRA – HCRS 

 

—————-

 

UPDATE 09.09.2023.

Spasilačke ekipe intenziviraju opremanje jame kao i potrebna preopremanja pojedinih dionica za složen i dugotrajan transport.

Plan samog transporta u jami podijeljen je na sedam dionica. Posljednje dvije dionice od –1040m do –715m preuzimaju timovi spašavatelja Bugarske, Poljske i Hrvatske. Uz već 11 naših spašavatelja u jami, jučer dodatno ulaze još četiri naša spašavatelja.

Liječnici i dalje ulažu napore na daljnjem poboljšanju Markova zdravstvenog stanja kako bi transport na površinu mogao započeti bez daljnjih komplikacija.

 

—————-

 

UPDATE 08.09.2023.

U četvrtak oko 16 sati tim od četiri hrvatska spašavatelja ulazi u jamu i postavlja dodatnu komunikaciji (speleofone i Cave-Linkove) do bivka na dubini od –1.040m i baznog logora koji je podignut u neposrednoj blizini ulaza u jamu. Ušao je i novi medicinski tim talijanskih spašavatelja koji priprema Mark Dickeya za iznimno složen i zahtjevan transport prema površini tehnikom “full body pojas” ali je u pripremi i speleološka nosiljka. Stanje Marka je i dalje stabilno ali i dalje složeno. Primljen je i prvi video kojim se Mark obratio cjelokupnoj javnosti na površini

An ailing American explorer trapped 3,000 feet deep in Turkish cave awaits difficult rescue | AP NewsPREGLED VIDEA

U isto vrijeme, podignut je i opremljen dodatni bivak na –700m za prihvat tijekom transporta. Inače, izlazak speleologa na površinu sa ove dubine prosječno traje oko 15 sati.

Tijekom dana uspostavljena je satelitska i mobilna komunikacija iako sa dosta poteškoća te se dodatnim naporima rješava potrebna logistika koja uključuje pitku vodu i hranu. Međunarodni operativni tim spašavatelja iz Mađarske, Bugarske, Italije, Hrvatske, Poljske i SAD-a uz Tursku intenzivno planiraju i koordiniraju sve potrebne aktivnosti u kojoj sudjeluje oko 100tinjak spašavatelja uz iskusnog voditelja cijele akcije spašavanje Giuseppe Contia iz Corpo Nazionale Soccoso Alpino e Speleologico (CNSAS, Italija) koji je vodio i sličnu akciju spašavanja iz jame Riesending u Njemačkoj.

U kasnim večernjim satima, naš drugi tim preuzeo je konačno dugo očekivanu speleološku opremu na cargo terminalu i nešto prije ponoći krenuo iz Konye prema baznom logoru. Jutros oko 5 sati po našem vremenu vrše dodatnu nabavku potrebne logistike u vidu pitke vode, hrane, plinskih boca te po dolasku u bazni logor odmah započinju sa aktivnostima.

Ukoliko prilike dopuste, danas se očekuje početak transporta u kasnim jutarnjim satima, o čemu će konačnu odluku donijeti medicinski tim koji se intenzivno skrbi o Marku.

Kako bi transport tekao nesmetano predviđeno je širenje suženja na oko –500m.

 

—————-

 

UPDATE 07.09.2023.

 

Tim hrvatskih spašavatelja jučer je u večernjim satima sletio u Konyu, glavni grad središnje Turske. Prvi tim od 14 spašavatelja odmah je s osobnom i najnužnijom tehničkom speleološkom opremom cestovnim putem krenuo prema baznom logoru. Ondje su stigli kasno iza ponoći.

Ostatak tima do daljnjeg ostaje u Konyi čekati ostalu tehničku speleološku opremu koja je jutros trebala stići teretnim zrakoplovom, ali se i dalje nalazi u Istanbulu gdje čeka carinsku kontrolu. U suradnji s hrvatskim diplomatskim predstavništvom ulažu se dodatni napori kako bi važna oprema za spašavanje unesrećenog stigla što prije na teren, a najkasnije do petka, 8. rujna.

Nakon kratkog odmora u baznom kampu međunarodni tim spašavatelja iz Turske, Mađarske, Bugarske, Poljske i Hrvatske održao je operativni dogovor. Danas naš tim od dva spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju Cave-Link. Time bi konačno trebala biti uspostavljena komunikacija od bivka na -1.000 m do baznog logora. U nastavku bugarski tim spašavatelja će ponovno tehnički opremiti jamu od 700 do 900 m dubine. Isto tako, u tijeku je rješavanje problema dostave pitke vode i komunikacije putem mobilnih i satelitskih uređaja zbog nepostojanja ili vrlo lošeg signala.

Najvažnije u ovom trenutku je da je stanje unesrećenog speleologa za sada stabilno. O njemu kontinuirano brine medicinska ekipa, u bivku na dubini od 1.000 m.

 

—————-

 

Hrvatski državni modul  za speleospašavanje kojeg čine 22 iskusna spašavatelja HGSS-a jutros u ranim jutarnjim satima krenuo je u međunarodnu akciju speleospašavanja u Tursku.

Na poziv turskih vlasti i speleospašavatelja u koordinaciji preko Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, naš tim odgovara s ciljem pružanja pomoći u spašavanju unesrećenog stranog speleologa iz jame Morca u južnoj Turskoj, gorje Taurus, na dubini od 1.000m.

Unesrećeni strani speleolog je iskusni član speleološke i spašavateljske zajednice, kojem je za vrijeme međunarodne speleološke ekspedicije pozlilo. S obzirom na kompleksnost, morfologiju i dubinu jame, ova akcija speleospašavanja je iznimno zahtjevna.

Naši spašavatelji planiraju stići u Tursku u večernjim satima i pridružiti se tamošnjim timovima kako bi zajedno uložili sve napore u spašavanju speleologa.