HGSS

Mantrail pas doveo vodiča do nestale osobe

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Orahovica u srijedu, u 17:15h, prima dojavu o nestanku muškarca u selu Pčelić, općina Suhopolje.

Na teren izlazi 18 pripadnika HGSS Stanice Orahovica s dva K9 tima, a pridružuju im se još dva pripadnika Stanice Požega s bespilotnom letjelicom s termovizijom i zapovjednim vozilom. Odmah se kreće u brzu pretragu terena u kojoj sudjeluje i 15 djelatnika Policijske postaje Virovitica.

Mantrail K9 tim HGSS stanice Orahovica na terenu počinje raditi oko 18:00 sati inicijalnim uzimanjem mirisnog artikla nestale osobe. Mantrail psi iznimno su vrijedan resurs u potragama jer ovi psi na temelju mirisa koji dobiju od vodiča, traže točno određenu osobu. Miris procesuiraju, razlikuju ga od mirisa ostalih osoba i slijede ga.

Stoga, često ih koristimo kao prvi korak u potragama s psima kada nam je poznato mjesto s koje se nestala osoba udaljila. Mantrail timovi služe za pronalaženje smjera u kojem se osoba udaljila, što može znatno olakšati voditeljima potrage i usmjeriti daljnji tijek traganja. Tako je i sinoć, par trenutaka prije proloma oblaka, mantrail tim Stanice Orahovica pronašao nestalu osobu.

K9 timovi samo su jedan od kotačića koji pokreću cjelokupan proces i koji vodi do ovakvog uspjeha, zato se zahvaljujemo i ostalim timovima i službama koje su nam se pridružili na terenu.