HGSS
backhills

Kako postati član HGSS-a?

Članstvo u HGSS-u ostvaruje se kroz ustrojstvene oblike - Stanice HGSS-a. U Stanici se postaje članom nakon što kandidata predlože dva gorska spašavatelja, a na osnovu potreba Stanice, te uz priloženu liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti i pisanu izjavu kandidata da dragovoljno želi postati član HGSS-a te većinskom odlukom o prijemu donesenom putem glasovanja u kojemu sudjeluju svi redovni članovi iz te Stanice.

Osnovni kriterij za primanje u članstvo HGSS:
1
Prednost primanja u članstvo imaju kandidati koji su registrirani članovi nekog od planinarskih, penjačkih, alpinističkih, speleoloških i drugih društava ili klubova u Hrvatskom planinarskom savezu (HPS) te se ističu svojom aktivnošću, sposobnošću rada u timu, iskustvom, postignutim rezultatima i perspektivnošću.

2
Kroz svoje članstvo u drugim udrugama, klubovima ili kroz svoj suradnički status trebaju iskazati kao moralne i odgovorne osobe, motivirane za pomaganje ljudima.
3
Pored osnovnog kriterija, kandidat/kinja mora biti punoljetan/na, tjelesno i mentalno zdrav/a te se dragovoljno opredijeliti da će svoje vrijeme besplatno posvetiti spašavanju ljudskih života.
Kako postati član HGSS
Kako postati članica HGSS
Hrvatska gorska služba spašavanja tečajeve organizira isključivo za svoje članove, a po potrebi i u izmijenjenom obliku održava ih i za neke druge službe, ali bez dodjeljivanja statusa i titula HGSS-a.

Kandidat je primljen u Stanicu u statusu pripravnika, a spašavateljem postaje nakon završetka obveznog tečaja prve pomoći te jednog od tri osnovna tečaja školovanja (tečaj spašavanja u ljetnim uvjetima, tečaj spašavanja u zimskim uvjetima ili tečaj speleospašavanja) te polaganja ispita. Nakon završenog cjelokupnog školovanja koje traje minimalno dvije godine, na prijedlog Stanice, pristupa ispitu za gorskog spašavatelja koji je cjelovit i obuhvaća teoretski i praktični dio iz gorskog spašavanja. Nakon položenog ispita postaje se gorskim spašavateljem, prima iskaznica i značka s brojem.