HGSS

Potražni K9 timovi na redovnom treningu u Bosiljevu

Odjel K9 potražnih timova KPL-a 27. i 28. veljače, održao je trening, u blizini lovačkog doma Družac u Bosiljevu.

5/03/2021

|

Časopis Zaštita / Komisija za potrage i lavine

FOTO:

Jakov Kalajžić

Odjel K9 potražnih timova Komisije za potrage i lavine, 27. i 28. veljače, održao je redovni mjesečni trening, u blizini lovačkog doma Družac u Bosiljevu u domaćinstvu ogulinske stanice HGSS-a.

U skladu s epidemiološkom situacijom trening je održan u dva dijela, kroz jednodnevni rad s timovima u subotu i nedjelju.

Kako se školuju psi u HGSS-u

HGSS trenutno ima 68 aktivna potražna tima sa psima. Njih 36 licencirano je i osposobljeno za traganje u neurbanim područjima. Ostali potražni timovi su u fazi obuke. Ulaskom u HGSS psi kreću s dugogodišnjim školovanjem. S napunjenih godinu i pol dana mogu pristupiti licenciranju koje traje cijeli dan. Uvjet za licenciranje je prethodno položen ispit poslušnosti i socijalizacije.

Hrvatska gorska služba spašavanja dosta je daleko otišla u procesu standardizacije svojih spasilačkih K9 timova. Naime, internim protokolima HGSS-a za pristup, testiranje i licenciranje spasilačkih K9 timova nalazi se niz pravila koja propisuju uporabu K9 timova. Među protokolima nalazi se “Pravilnik o licenciranju potražnih timova HGSS-a”. U pravilniku je navedeno i opisano niz vježbi, i to označavanje markiranata, vodljivost-usmjeravanje, absajl, traženje po putu, traženje po otvorenom terenu, traženje po nepristupačnom terenu, ustrajnost, kondicija te samostalnost u radu.

Osim spomenutog Pravilnika, među protokolima Komisije za potrage i lavine HGSS-a nalazi se i “Pravilnik za polaganje mantrailing ispita”. Taj se pak pravilnik sastoji od osnovnog, glavnog i naprednog ispita. Među protokolima su i dokument o licenciranju potražnog tima HGSS-a (airscent ocjenska lista) s podacima o potražnom timu i redoslijedom vježbi, kao i evidencija rada potražnih timova HGSS-a.

Početak upotrebe potražnih pasa u akcijama traganja

Priča s korištenjem pasa u potragama HGSS-a započinje još za vrijeme Domovinskog rata. Naime, HGSS je spasio jednog pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na području Mosora. Vojna snaga željela se odužiti nekom korisnom akcijom. Kako je većina pripadnika bila s područja Wales-a, iskoristili su priliku da 1998. godine dovedu 2 vrhunska potražna psa koji su postali prvi službeni psi HGSS-a.

Kroz narednih nekoliko godina (1998-1999.), HGSS nabavlja još dva šteneta pasmine Border Collie. Jedan je uvezen iz Walesa, a drugi uzgojen u Hrvatskoj. S njima započinje prva obuka potražnih pasa HGSS-a u Hrvatskoj. U održavanju prvih tečaja su nam pomagali upravo kolege iz Walesa. Nakon toga su se tečajevi redali diljem cijele Hrvatske, s ciljem da se sve stanice HGSS-a upoznaju s ovom tehnikom traganja.

Pas Hosan – osoba godine

HGSS je doživio prvi značajan pronalazak s potražnim psima HGSS-a kada su pas Hosan i vodič Josip Granić (današnji pročelnik HGSS-a) 2007. godine pronašli živo 3-godišnje dijete u šumi. Na toj je potrazi pored 50-tak pripadnika HGSS-a sudjelovalo preko stotinu vojnika, policajaca i mještana. Uspješnim završetkom ove akcije neupitno je potvrđeno ulaganje u potražne pse u HGSS-u. Za navedenu akciju spašavanja HGSSu je uručena nagrada “Ponos Hrvatske” dok je pas Hosan proglašena osobom godine.