HGSS

Jubilarni 40. Papučki jaglaci

Ovogodišnji jubilarni 40. Papučki Jaglaci u organizaciji HPD Sokolovac, Općine Velika i Parka Prirode Papuk, a i gospodina Vakule koji je osigurao odlično vrijeme, na Papuk su privukli više od dvije tisuće planinara, rekreativca i ljubitelja prirode.

Organiziran je obilazak pet tradicionalnih staza i jedne staze iznenađenja. Obzirom na očekivano veliki broj sudionika, HGSS Stanica Požega kao nositelj osiguranja i Stanica Orahovica imale su odgovoran zadatak.

Nekoliko dana prije same manifestacije timovi spašavatelja obišli su staze kako bi locirali opasna mjesta te za njih planirali sigurna rješenja.

U osiguranju Jaglaca Stanica Požega sudjelovala je s 18 spašavatelja, a za područje oko Jankovca brinuli su spašavatelji Stanice Orahovica s osam članova.
U ispomoći su još bili i spašavatelji Stanica Slavonski Brod, Bjelovar i Vinkovci s ukupno 14 spašavatelja.

Lokacije koje spašavateljima svake godine zadaju probleme su Stari Grad i Tauberove stijene. Tom je stazom jučer prošlo preko tisuću posjetitelja, što je zaista velik broj za prolaz preko uskih Tauberovih stijena. Ondje je zato postavljen gelender gdje je šest spašavatelja pomagalo ljudima u prelasku preko stijena.

Kao zaključak odlične organizacije i prisustva HGSS-a na svim stazama, nije zabilježena niti jedna veća intervencija. Naravno, bilo je nekoliko pokrenutih potraga za osobama, ali su one vrlo brzo pronađene.