HGSS

Još jedna intervencija iz zraka, ovaj put na Pelješcu

Nedugo nakon uspješne akcije na Omiškoj Dinari ekipa letača spašavatelja još je jednom helikopterom HRZ-a poletjela u pomoć.

Danas je u 12:10 posredstvom centra 112, HGSS stanica Orebić dobila poziv za pomoć planinaru kojem je pozlilo pri spustu sa Svetog Ilije. Zahvaljujući prisebnosti njegove kćerke koja je službi poslala fotografije mjesta na kojem su se sklonili u hlad, vrlo brzo su locirani.

Zbog zdravstvenog stanja unesrećenog planinara, velike vrućine i udaljenosti od ceste angažiran je helikopter Mi-8 HRZ-a. Dok je helikopter letio prema Orebiću, članovi HGSS Stanice Orebić su došli do iznemoglog planinara, pružili mu prvu pomoć, hidrirali ga i dali mu kisik.

Po dolasku helikoptera jedan je spašavatelj spušten iz helikoptera, unesrećeni je pripremljen za transport, te podignut vitlom u letjelicu. Po spuštanju helikoptera na nogometno igralište u Orebiću koje služi kao heliodrom, planinar je pregledan od dežurnog liječnika HMP Orebić, stabiliziran i dalje helikopterom transportiran u KBC Split.

Treba napomenuti da su planinari bili opremljeni odgovarajućom opremom i pridržavali se svih preporuka za sigurno kretanje po planini. Ovog puta su teže posljedice izbjegnute zahvaljujući prisebnosti kćerke i uigranosti i spremnosti službi uključenih u ovo spašavanje, od službe 112, članova HGSS-a na zemlji i u zraku – dežurni tim letača spašavatelja, posade helikoptera, DVD-a Orebić i naravno ekipe HMP Orebić. U akciji je sudjelovalo 5 članova HGSS Stanice Orebić. Akcija je okončana u 14.02 sati.