HGSS

Izvid i opremanje opasnih dionica u često posjećenim speleološkim objektima

Članovi Komisije za speleospašavanje HGSS-a u suradnji sa speleolozima iz Hrvatskog planinarskog saveza (Komisija za speleologiju) i SO HPD Željezničar dana 10.07.2020.g. u jami Oaza i jami Muda Labudova, zamijenili su linije za napredovanje od ulaznog dijela do prvog podzemnog kampa u sklopu akcije izvida i preopremanja opasnih dionica često posjećenih speleoloških objekata.

Jama Oaza smještena je na Južnom Velebitu na prostoru masiva Crnopac, ista je sastavni dio Jamskog sustava „Crnopac“ koji duljinom prelazi 44km te se spušta do dubine -797m.

Više o jamskom sustavu Crnopac

Jamski sustav Crnopac najveći je speleološki objekt u Republici Hrvatskoj. Jame Oaza i Muda Labudova nisu istražene u potpunosti te se u njima provode intenzivna speleološka istraživanja.
Ovom prigodom aluminijska sidrišta zamijenjena su inox dvostrukim sidrištima. Također, dijelovi jame koji nisu adekvatno postavljeni preopremljeni su na sigurniji način.

Obzirom na složenost spomenutih speleoloških objekata i intenzitet istraživanja istih, potrebno je kontinuirano ulagati u preventivu i suradnju speleologa i HGSS-a kako bi u najvećoj mogućoj mjeri spriječili nesreće u podzemlju. Akcije u ovakvim speleološkim objektima predstavljaju jedan od najsloženijih aspekata spašavanja te ne rijetko traju više dana uz sudjelovanje velikog broja speleospašavatelja.