HGSS
backhills

Napredni ITLS tečaj

Tečaj izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba namijenjen liječnicima i medicinskim sestrama/tehničarima.

Napredni ITLS tečaj je međunarodno prihvaćen kao najrašireniji, standardni tečaj izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba.

Namijenjen liječnicima i medicinskim sestrama/tehničarima i jedini je tečaj gdje zdravstveni radnici mogu tijekom dva i pol dana naučiti:

 1. ITLS pregled – brzi strukturirani pregled ozlijeđene osobe, pri čemu se zbrinjava neposredna životna ugroženost
 2. Zbrinuti dišni put u traumi osnovnim i naprednim tehnikama i pomagalima, izvesti krikotiroidektomiju na modelu, vježbati intubaciju različitim tehnikama – klasični laringoskop, videolaringoskop, upotrijebiti Bougie
 3. Pravilno koristiti imobilizacijska pomagala koja su standard u vozilima IHMS (ovratnik, prsluk za imobilizaciju, dugu dasku, vakuum madrac, rasklopna nosila, zdjelični pojas, vakuum udlage)
 4. Pravilno pristupiti ozlijeđenome – naučiti izvesti različite tehnike izvlačenja iz vozila, skinuti motorističku kacigu
 5. Prepoznati i zbrinuti tenzijski pneumotoraks vježbajući dekompresiju tenzijskog pneumotoraksa na modelu
 6. Intraosealni pristup kao jedina alternativa venskom putu u izvanbolničkim uvjetima – vježba na modelima – BIG, NIO, EZ/IO sustav
 7. Postavke transportnog ventilatora i kako koristiti transportni ventilator u traumi
 8. Postaviti, monitorirati i interpretirati kapnografiju u traumi
 9. Dobiti informaciju o e-FAST ultrazvuku kao standardu u zbrinjavanju ozlijeđene osobe te izvesti orijentacijski pregled ultrazvukom na živom modelu, naučiti interpretirati nalaz
 10. Dobiti puno korisnih praktičnih savjeta za rad od iskusnih međunarodnih ITLS instruktora tijekom radionica vještina i uvježbavanja realističnih scenarija, kao nezamjenljivu pomoć koja se ne može naći u knjigama.

Tečaj je suvremen i usklađen s najnovijim znanjima o zbrinjavanju traume, ali i prilagođen potrebama, prioritetima i važećim propisima Republike Hrvatske.

Tečaj provode instruktorice i instruktori ITLS-a, koji statusa licenciranog instruktora ITLS-a stječu i redovito obnavljaju u skladu s međunarodnim standardima ITLS organizacije.

ITLS tečaj kombinira učenje u učionici i praktično uvježbavanje vještina, a simulirani slučajevi kroz realistične scenarije uvijek su izazov polaznicima i omogućuju im da naučeno implementiraju u

svakodnevni rad. Kako se edukacija provodi u malim grupama svakom polazniku omogućeno je aktivno učešće u praktičnom radu.

Tečaj je vrlo intenzivan. Nazočnost na svim vježbama i predavanjima je obavezna.

Započinje u petak u 07:30 sati, a završava u nedjelju oko 14:00 sati, pismenom i praktičnom provjerom znanja.

Nakon uspješno završenog ITLS tečaja, rezultati se upisuju u međunarodnu bazu podataka, a polaznik dobiva međunarodni certifikat koji vrijedi tri godine.

HLK i HKMS kategoriziraju napredni ITLS tečaj kao tečaj prve kategorije, te u skladu s time dodjeljuje polaznicima bodove za trajnu medicinsku edukaciju.

Za tečaj se izričito preporuča sportska odjeća i obuća.

 

Kotizacija za liječnike iznosi 500,00 €

Kotizacija za medicinske sestre/tehničare iznosi 420,00

Liječnici i medicinske sestre/tehničari članovi HGSS-a ne plaćaju kotizaciju.

 

U kotizaciju su uračunati:

 • Priručnik (osmo izdanje ITLS priručnika na hrvatskom jeziku),
 • ručak prvi i drugi dan tečaja,
 • okrepa u stankama,
 • naknade komorama za prijavu trajne medicinske izobrazbe i dodjelu bodova . Tečaj je bodovan prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) kao tečaj prve kategorije,
 • naknada centralnoj organizaciji ITLS za prijavu tečaja i dodjelu međunarodnog certifikata, koji vrijedi tri godine.

Trošak smještaja nije uračunat u kotizaciju. Polaznici smještaj osiguravaju sami.

Za prijavu na tečaj potrebno se javiti na email itls@hgss.hr, nakon čega će koordinator povratno slati obrasce za prijavu.