HGSS

Intervencije HGSS Stanice Čakovec

Aktivnosti HGSS Stanice Čakovec na poplavljenim područjima.

Nakon relativno mirne noći za spašavatelje HGSS Stanice Čakovec, u nedjelju ujutro primamo poziv u pomoć oko provjere skele u Svetom Martinu na Muri jer su čuju zvukovi pucanja nepoznatih objekata. Tim s bespilotnom letjelicom odmah odlazi prema skeli gdje pregledava područje te se procjenjuje da nema direkne ugroze za skelu.

U međuvremenu stiže dojava da je skela koja je jučer usidrena na riječnom otoku – otplutala. Tim za spašavanje s brzih voda i poplava odmah pokreće potražnu akciju. Nakon 2 sata potrage, skela je locirana uz obalu 12 kilometara nizvodno od mjesta na kojem je jučer usidrena. Skela je vezana čeličnom užadi za drveće na obali.

Današnjim akcijama nije kraj. Vraćamo se do skele Sveti Martin na Muri gdje voda seže do glavnog nosivog čeličnog užeta, te postoji velika opasnost zaustavljanja plavnog materijala, što bi značilo pritisak pod kojim bi uže moglo popustiti. Kod skele Žabnik slična se situacija već dogodila, no drvo su spašavatelji uspješno uklonili. Nosiva užeta su dodatno napeta (podignuta više iznad razine vode) „protočnim dizalicom“ na obje skele te je time stupanj ugroze za obje skele smanjen.
Nakon iznimno zahtjeve akcije na Muri, kasno popodne selimo na Dravu prema vikend objektima uz obalu rijeke, koji su ostali naseljeni. Plan je bio opskrbiti ih hranom, pitkom vodom i baterijama za punjenje mobilnih telefona, no nakon procjene situacije na terenu predložena je evakuacija. Prijedlog je prihvaćen te smo iz vikend naselja na Dravi evakuirali dvije odrasle muške osobe, 3 psa i nahranili mačke koje nisu bile dovoljno povjerljive za ući u naš čamac. Jedna je osoba predana timu hitne pomoći zbog uboda/ugriza nepoznate životinje.
Zahvaljujemo ostalim žurnim službama na suradnji te građanima koji spašavateljima na terenu pomažu specifičnom opremom (prvenstveno „protočne dizalice“) i na bilo koji drugi način.

[PONEDJELJAK]
Po dojavi Stožera civilne zaštite grada Mursko Središće, spašavatelji danas popodne izlaze na intervenciju na skelu Mursko Središće. Naime, Mura je do skele doplavila i uglavila veliko drvo koje bi zaustavljalo sve više poplavnog materijala, što bi pak u konačnici dovelo skelu u iznimno opasnu situaciju. Spašavatelji su u pratnji skelara pristupili skeli čamcem te uz pomoć motorne pile uklonili stablo. Tijekom povratka u bazu, stiže poziv od kolega iz Stanice Koprivnica, pa spašavatelji večer nastavljaju na ispomoći na terenu u Podravini.