HGSS

Hrvatski tim sudjeluje u terenskoj vježbi civilne zaštite “New Wave 2023” u Poljskoj

Hrvatski modul za traganje i spašavanje iz poplava, sastavljen od 38 pripadnika HGSS-a te časnika za vezu iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, doputovao je u Poljsku kako bi sudjelovao u terenskoj vježbi civilne zaštite pod nazivom "New Wave 2023". Ova vježba, koja se održava od 5. do 8. rujna 2023., dio je Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i ima za cilj uvježbavanje koordiniranog djelovanja nacionalnih i međunarodnih operativnih snaga te promociju najboljih praksi u složenom scenariju velikih poplava.

Evaluatori, zaduženi za procjenu performansi svih sudionika vježbe, izrazili su iznimno visoko mišljenje o hrvatskim timovima. HGSS je dobio pohvale za profesionalizam, učinkovitost i sposobnost suradnje s drugim timovima. A suradnja nije bila nimalo jednostavna zadaća, s obzirom na to da su naši timovi djelovali rame uz rame s kolegama iz Belgije, Ukrajine, Češke, Austrije i Finske.

Ova vježba pružila je idealnu priliku za razmjenu iskustava, učenje i testiranje vještina u realnom okruženju, ali i za izgradnju mostova suradnje s drugim europskim timovima. Uz sve izazove s kojima su se susreli, HGSS je još jednom dokazao svoju spremnost i sposobnost reagirati u bilo kojim uvjetima.

Dok se naši timovi sada odmaraju i pripremaju za nove izazove, možemo biti ponosni znajući da je Hrvatska u vrhu kad je riječ o intervencijama u kriznim situacijama na europskoj razini.

RANIJE:

Hrvatski modul za traganje i spašavanje iz poplava, sastavljen od 38 pripadnika HGSS-a te časnika za vezu iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, doputovao je u Poljsku kako bi sudjelovao u terenskoj vježbi civilne zaštite pod nazivom “New Wave 2023“. Ova vježba, koja se održava od 5. do 8. rujna 2023., dio je Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i ima za cilj uvježbavanje koordiniranog djelovanja nacionalnih i međunarodnih operativnih snaga te promociju najboljih praksi u složenom scenariju velikih poplava. U timu su 2 potražna K9 tima, ronioci, spašavatelji za spašavanje s voda i poplava, medicinari, logistika i vodstvo modula.

Odmah po dolasku, hrvatski tim postao je operativan na dvjema lokacijama gdje aktivno surađuje s lokalnim i međunarodnim timovima, među kojima su timovi iz Češke, Ukrajine, Austrije, Finske i Belgije.

“Ova vježba pruža iznimnu priliku za Hrvatski tim. Ne samo da možemo demonstrirati našu stručnost i profesionalnost, već imamo priliku učiti i razmjenjivati iskustva s međunarodnim kolegama u realnim i izazovnim uvjetima,” izjavio je Marijo Begić, voditelj Hrvatskog tima.

Terenska vježba “New Wave 2023” bitna je za sve timove jer će poboljšati svoje sposobnosti reagiranja u izvanrednim situacijama, posebno kada su u pitanju poplave. Očekuje se da će rezultati ove vježbe biti referentna točka za buduće intervencije i koordinirane napore u spašavanju i pomoći.

Nemojmo zaboraviti da tijekom cijele vježbe Hrvatski tim mora biti samodostatan te u potpunosti ovisi o svojim resursima po pitanju od prehrane do prostora za spavanje.