HGSS

Završena potraga za nestalim sportskim avionom

Danas smo dobili dojavu preko Centra 112 kako je sportski avion oko 12:30h nestao sa radara između Jezerana i Modruša. Odmah je pokrenuta intenzivna potraga.

21.05.2023.:

Timovi HGSS Stanice Ogulin danas su asistirali pri obavljaju očevida zbog vrlo strmog, teško pristupačnog i udaljenog terena od prometnice. Nakon obavljenog očevida izvršen je transport tijela.

19:20h:

Nakon višesatne potrage na lokaciji Mali Makovnik, u šumskom nepristupačnom terenu, tim je pronašao ostatke nestalog zrakoplova Cirrus 20.

Na teren su bili upućeni i članovi HCK, ali su opozvani zbog završetka potrage.

18:00h:

U potrazi sudjeluje više od 120 ljudi – pripadnika HGSS-a, djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite, pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasaca i interventne policije. Područje u ovim trenutcima nadlijeće helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a timovi tragaju na terenu pješice, te uz pomoć terenskih vozila i quadova.

16:45h:

Trenutno se radi na pretrazi terena uz pomoć ljudstva i bespilotnih sustava, isto tako prikupljaju se informacije od mještana. Područje potrage je ograničeno jer je dio terena minski sumnjivo područje.

Očekuje se da će u ovim trenutcima poletjeti helikopter HRZ-a iz Zagreba, u kojem su i 4 člana HGSS-a koji će područje pretraživati iz zraka.

Na terenu je trenutno 80 ljudi, od čega 50 članova HGSS-a, uz HGSS tu su i policija, djelatnici RCZ-a i članovi DVD-a Brinje.
U dolasku su DIP CZ-a i dodatne snage policije.

RANIJE:
Radi se o sportskom zrakoplovu „Cirrus 20“ oznake PHYMC, koji je bio na letu iz Maribora prema Puli.

Odmah po primitku dojave, HGSS Stanice Ogulin, Gospić, Karlovac i Zagreb upućene su na teren, a dodatne snage su stavljene u pripravnost.
Prvi timovi su na terenu i dio područja je već pretražen. U potrazi u ovom trenutku ukupno sudjeluje 40 članova HGSS-a iz 4 Stanice. U pripravnost su stavljene i dodatne snage.

Pozivamo sve koji imaju informacije ili su primijetili nešto sumnjivo na tom području da odmah kontaktiraju broj 112. Svaka informacija može biti od velike važnosti za uspješan ishod potrage.