HGSS

HGSS sudjelovao na tradicionalnom natjecanju Dolomiti Rescue Race, pobjedu odnijela Češka

Reprezentacija Republike Češke pobijedila je na 11. Dolomiti Rescue Race, utrci spašavanja na kojoj je sudjelovalo 58 timova iz šest europskih zemalja, uključujući i volotere Hrvatske gorske službe spašavanja.

Drugo mjesto na utrci zauzela je ekipa iz Val Brembana, dok su treći bili Slovenci. Loše vrijeme koje je pratilo natjecatelje do cilja na Piazzi Tiziano, nije ih obeshrabrilo. Internacionalno tradicionalno natjecanje iz godine u godinu privlači sve veći broj spašavatelja iz cijele Europe, pa su tako sudjelovali i spašavatelji iz cijele Italije, Rumunjske, Poljske i Austrije.

Start je bio u 9:08 sati u Praciadelanu, općina Calalzao di Cadore, s pozitivnom visinskom razlikom od 1230 metara, od čega 250 metara izloženog stjenovitog grebena. Silazak je izveden absailom od 60 metara do staze koja s negativnom visinskom razlikom od 1100 metara vodi u dno doline. Prije dolaska na cilj svaki je tim morao sastaviti svoja nosila i s transportom ga prijeći.

Hrvatski gorski spašavatelji na Dolomitima nastupili su u tri tima, dva Varaždinska i jednim Splitskim. Jedan tim Varaždinaca zauzeo je visoko šesto mjesto, drug je bio trideset treći, a Splićani su unatoč ozlijedi jednog natjecatelja uspjeli završiti utrku kao četrdeset sedmi.

Uz sportski predznak, cilj ovog događaja je druženje i povezivanje gorskih spašavatelja iz Europe. Utrku spašavanja organizira Alpine Rescue Station Pieve di Cadore, uz potporu II Delegacije Belluno Dolomites i Alpine and Speleological Rescue Veneto. Samo natjecanje održava se u timovima s četiri komponente, opremljenih pojedinačnim i grupnim tehničkim materijalom.