HGSS

HGSS sudjelovao na 16. sastanku ECRA u Portugalu

Šesnaesti sastanak ECRA (European Cave Rescue Association) održan je od 12. do 15. listopada 2023. godine u mjestu Mira de Aire, u općini Porto de Mos u Nacionalnom parku Serras de Aire e Candeeiros u Portugalu

Sastanak je organizirala Portuguese Federation of Speleology – APD (FPE) u ime European Cave Rescue Association (ECRA) a pod pokroviteljstvom općine Porto de Mós (CMPM), Union Internationale de Spéléologie (UIS) i European Speleological Federation (ESF).

Na ovom sastanku naglasak je bio na razmjeni znanja i iskustava koristeći interakciju različitih disciplina u speleospašavanju te uvođenju novina uz korištenje što manje tehničke opreme.

Ovaj trodnevni skup okupio je do sada najveći broj sudionika, preko 160 spašavatelja iz 20 zemalja. Spašavatelji HGSS-a su sudjelovali u organizaciji skupa, te uvodnoj prezentaciji višednevne međunarodne akcije spašavanja američkog speleologa sa više od tisuću metara dubine u jami Morca u Turskoj u koju je upućen i Hrvatski državni modul za speleospašavanje.

Program je nastavljen nizom radionica o tehničkim sredstvima za komunikaciju u speleospašavanju, proširenju prolaza, speleoronilačkoj vježbi, analizama akcije u Turskoj tehničke i medicinske komisije.

Navečer je prikazan HGSS-ov film sa Državne vježbe speleospašavanja u jami Rokina bezdana 2021. koji možete pogledati klikom poveznicu: “Without Daylight”.

Slijedeći dan su hrvatski spašavatelji prezentirali testiranje korištenja “živih” sidrišta u speleospašavanju putem dinamometra, međunarodne tečajeve za voditelje timova, modularno spašavanje, analizu loma spuštalice uslijed neispravnog korištenja te spašavanje srndaća iz jame.

Održana je redovna godišnja skupština ECRA-e koju je vodio predsjednik Dinko Novosel (HGSS) na kojoj su usvojeni izvještaj o radu kao i financijski izvještaj u proteklom razdoblju te doneseni plan rada i financijski plan.

Prvi predsjednik ECRA Darko Bakšić, instruktor spašavanja HGSS-a, proglašen počasnim članom, što je još jedno u nizu priznanja kvaliteti rada HGSS-a.

Završna svečana večera organizirana je ispred atraktivne turističke špilje Mira de Air, koja zajedno sa špiljama Pena i Contenda čine špiljski sustav duljine preko 11 km, a koju su svi sudionici uz vodstvo domaćina posjetili.