HGSS

HGSS s Ministarstvom gospodarstva potpisao Sporazum o povećanju sigurnosti na nepristupačnim zaštićenim područjima

„Sporazum o suradnji između HGSS-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazuje da resorno Ministarstvo razumije važnost naše službe i prepoznaje sav trud koji ulažemo u sigurnost, spašavanje ljudi i zaštitu prirode. Ministarstvo gospodarstva shvaća koliku važnost u tom segmentu imaju volonteri spašavatelji iz HGSS-a i to je još jedno priznanje za naš rad proteklih godina. Zajedno nastavljamo činiti sve u našoj moći da razinu sustava spašavanja ljudskih života održimo na visokoj razini.“, izjavio je Josip Granić, pročelnik HGSS-a, prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem.

Cilj Sporazuma jest povećanje sigurnosti, spašavanja i zaštite ljudskih života na nepristupačnim prostorima nacionalnih parkova i parkova prirode, a ujedno označava i nastavak uspješne suradnje HGSS-a i Ministarstva gospodarstva s obzirom na to da je sličan sporazum potpisan i prošle godine. Potpisu je prisustvovao i župan Ličko-Senjske županije Ernest Petry.

U sklopu Sporazuma dogovoren je čitav niz aktivnosti koje će HGSS i Ministarstvo gospodarstva provoditi zajedno. Hrvatska gorska služba spašavanja tako se obvezuje kreirati inovativna rješenja za podizanje razine informiranosti i sigurnosti, nabavljati i održavati opremu za djelovanje te pregledavati staze i sadržaje na zaštićenim područjima. Uz navedeno, HGSS u ovom sporazumu ima i edukativnu ulogu – izradit će prijedlog programa za obuku čuvara prirode te će za djelatnike parkova organizirati i održati edukaciju za procjenu rizičnih situacija i pružanje prve pomoći. S druge strane, Ministarstvo gospodarstva obvezuje se financijski pomagati aktivnosti HGSS-a.

Ovaj Sporazum o suradnji označava nastavak uspješne suradnje obzirom da su isti akteri potpisali ugovor i godinu dana ranije. HGSS se i tada obavezao svoje znanje, iskustvo, ljudske i ostale raspoložive potencijale te opremu staviti na raspolaganje Ministarstvu i javnim ustanovama nacionalnih parkova i parkova prirode. Misija HGSS-a je štititi i spašavati živote ljudi, a suradnje poput ove taj posao čine mogućim.