HGSS

HGSS predstavnicima Moldavije prezentirao korištenje prostornih podataka u svom radu

U petak, 10. lipnja, u uredu HGSS-a u Zagrebu održana je prezentacija na temu korištenja prostornih podataka u radu HGSS-a.

HGSS je u suradnji s Državnom geodetskom upravom ugostio osam predstavnika moldavske Agencije za zemljišne odnose i katastar i jednog predstavnika Javnog poduzeća za geodeziju, tehnička istraživanja i katastar (S.E. INGEOCAD), te prevoditeljicu.

Predavanje je izvršeno u sklopu EU financiranog Twinning projekta “Unaprjeđenje usluga prostornih podataka u Republici Moldaviji prema standardima EU” (Improving Spatial Data Services in the Republic of Moldova following EU standards). Cilj studijskog posjeta je upoznati kolege iz Republike Moldavije s organizacijom, provedbom i suradnjom između subjekata nacionalne infrastrukture prostornih podataka.

Nositelj projekta, Državna geodetska uprava (DGU), odgovorna je za provedbu aktivnosti i ostvarenje projektnih rezultata, a Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) pruža administrativnu podršku u provedbi projekta.

Od ostalih partnera u RH još je uključen i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa svojim stručnjacima, te od ostalih EU država konzorcij zemalja Nizozemske (GIS centar kompetencija Agencije za poduzetništvo i Nizozemski katastar) i Poljske (Glavni ured za geodeziju i kartografiju Republike Poljske).