HGSS

HGSS-ovi ronilački spašavatelji okupili se na godišnjem sastanku u Karlovcu

Redovni sastanak ronioca HGSS-a održan je u Karlovcu 26. ožujka i okupio je 26 ronioca spašavatelja.

Fokus sastanka bio je na revidiranju ronilačkog dijela višegodišnjeg projekta Sigurna.HR i implementaciji organiziranog ronilačkog spašavanja na državnoj razini na kojem HGSS-ovi članovi rade već nekoliko godina, a sad ulaze u završnu fazu kroz stanicu Karlovac i ostale HGSS stanice.

Održano je i više zanimljivih predavanja o ronilačkom spašavanju koja su naročito bila zanimljiva mlađim članovima službe, a poseban interes izazvala su predavanja o akcijama ronilačkog spašavanja. Takve je važne akcije HGSS stanica Split radila još prije 20 godina. Također, održana su i predavanja o bolje organiziranim akcijama stanice Slavonski Brod koje su rezultat implementacije Public Safety – ERDI standarda ronilačkog spašavanja. Uz to, na sastanku je bilo riječi o povijesti i novostima u radu HGSS-ovog Odjela za speleoronilačko spašavanje.

Popodnevni dio sastanka ronilački spašavatelji proveli su u diskusiji oko smjera razvoja HGSS-ovog ronilačkog spašavanja, poboljšanja koja su se tijekom godina rada nametnula kao potrebna za siguran i efikasan rad spašavatelja, kao i daljnjem razvoju te standardizaciji zajedničkih protokola i procedura HGSS-ovih ronilačkih akcija i aktivnosti.

Iako nisu svi HGSS ronioci bili na okupu, iznimno je bitno da se ovaj sastanak održao prije ljetne sezone kada se pojačavaju ronilačke aktivnosti. Više od 60 ronilačkih spašavatelja HGSS-a upoznato je sa zaključcima sastanka i daljnjim dogovorima za uvježbavanje i rad, kako u ovoj, tako i u godinama koje slijede. Važan je to preduvjet za kvalitetan rad u vremenu koje dolazi, ali i nastavak velike tradicije HGSS-ovog ronilačkog spašavanja duge više od 20 godina.