HGSS

HGSS-ov modul bespilotnih sustava uskoro u procesu certificiranja kroz Mehanizme Europske unije

Ukupno 17 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, okupljenih u „Rapid Response Team UAS“ (RRTUAS), sudjelovala su na vrlo zahtjevnoj vježbi Civilne zaštite Europske unije „EU MODEX LEON 2022.“ koja se odvijala u okolici španjolskog grada Leona od 10. do 13. svibnja.

Kapaciteti RRTUAS modula primjenjivi su u brojnim izvanrednim događajima, od potraga i spašavanja, poplava, požara procjene oštećenja infrastrukture uzrokovane katastrofama i tako dalje.

HGSS-ovi pripadnici su, uz pomoć bespilotnih sustava, pružali podršku timovima iz Francuske, Portugala, Španjolske, Grčke i Italije. Upravo su mogućnosti RRTUAS-a uz pomoć bespilotnih sustava, između ostalih, pronalazak nestalih i unesrećenih osoba, praćenje razvoja događanja u situacijama katastrofe bez dodatnih rizika za pripadnike žurnih službi, izrada 3D modela zgrada, LIDAR mapiranja, praćenje i pomoć u radu snaga na terenu, izrada DOF-a područja, detekcija drugih bespilotnih sustava na području operacije, davanje obavijesti snagama ili civilima na određenom području uz pomoć zvučnika, pružanje rasvjete iz zraka, prenošenje manjih tereta te obrada i analiza podataka.

Posebnost modula jest i u senzorici koja dopušta i rad noću, odnosno u uvjetima smanjene vidljivosti. Tokom cijelog trajanja vježbi ekipe su morale biti samodostatne i same sebi osiguravati namirnice, vodu, struju i ostale potrepštine. Sve to dio je simulacije mogućih nesreća i katastrofa u kojima Civilne zaštite Europske unije žele biti isključivo podrška, a ne i teret zemlji kojoj pomažu.

Vježba je uspješno izvedena, nakon čega počinje postupak certifikacije samog modula. Jednom kada bude certificiran, modul će biti spreman intervenirati bilo gdje u Europskoj uniji i svijetu.