HGSS

HGSS obučava kineske spašavatelje: ‘Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas’

HGSS je ugostilo tim kineskih spašavatelja u svrhu njihovog školovanja. Ova suradnja svjedoči o globalnom priznanju za Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

31/03/2024

|

Komisija za spašavanje sa voda i poplava

Obuka je krenula 25. ožujka i trajati će do sutra, 01. travnja 2024. godine. Četvero kolega spašavatelja iz Narodne Republike Kine sudjeluje u specijaliziranim obukama za spašavanje na brzim vodama i poplavama po Rescue3 standardu. Školovanje provode instruktori HGSS-a. Ovaj program obuke dio je nastavka suradnje započete 2018. godine i predstavlja značajan korak u međunarodnoj razmjeni znanja i vještina.
Obuka je započela na poligonu za obuku u Donjoj Dubravi, s tečajom “Tehničar spašavatelj na brzim vodama i poplavama (SRT Rescue3)”. Nakon završetka ovog segmenta, kolege se se uputile u Karlovac gdje pohađaju tečaj “Upravljanje motornim brodom na brzim vodama i poplavama (RBO Rescue3)”.

Oni su mogli birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas”, istaknuo je spašavatelj HGSS-a Tomislav Crnković.

Završetkom ovih obuka, kolege iz NR Kine demonstrirat će usvojena znanja i vještine na završnoj vježbi planiranoj u gornjem toku rijeke Kupe. Ovime se želi potvrditi sposobnost primjene stečenih vještina u realnim uvjetima i situacijama koje mogu nastati tijekom spašavanja na brzim vodama i poplavama.

Program obuke fokusirao se na specifične scenarije spašavanja u brzim vodama i poplavama, gdje su kineski spašavatelji imali priliku iz prve ruke iskusiti izazove s kojima se HGSS susreće. Kroz niz praktičnih vježbi na hrvatskim rijekama, spašavatelji su razvijali vještine potrebne za efikasno upravljanje u kriznim situacijama, naglašavajući timski rad i međusobno povjerenje. Ova obuka rezultat je dugogodišnje suradnje. Članovi HGSS-a u Kini su sudjelovali i na osiguranju velikih natjecanja na divljim vodama. Spasioci iz Kine 2019. godine vještine su brusili na rijeci Cetini u okolici Omiša.

Stvarno nam se sviđa. Tim Hrvatske gorske službe spašavanja je na najvišoj razini u svijetu, imaju puno više iskustva nego mi s obzirom da duže postoje od nas. Učimo i pokušavamo doći na istu razinu”, istaknuo je spašavatelj iz Kine Jin Shaohui.

HGSS-ova sposobnost da pruža visokokvalitetnu obuku proizlazi iz godina iskustva i neprestanih napora u usavršavanju svojih članova. Suradnja s kineskim spašavateljima ne samo da je prilika za HGSS da podijeli svoje znanje, već i da promovira Hrvatsku kao zemlju s visokom razinom stručnosti u području spašavanja. Ovakvi programi dodatno učvršćuju međunarodnu poziciju HGSS-a kao centra izvrsnosti u spašavanju.

Oni su već došli s velikim znanjem, no sada radimo po svijetskim standardima. Nakon obuke ćemo analizirati vještine koje su stekli kineski spašavatelji, kako bi našu suradnju digli na još veću stepenicu. Čast nam je da su kolege iz Kine prepoznale kvalitetu rada HGSS-a i već dogovaramo suradnju za ubuduće” – rekao je pročelnik Komisije za spašvanje s voda i poplava Rene Tonkli.

HGSS nastavlja s planovima za proširenje suradnje s međunarodnim partnerima, uvjeren u moć zajedničkog rada i dijeljenja iskustava kao temelja za bolji i efikasniji odgovor na prirodne i druge katastrofe.

Već 2013. nakon poplave u Gunji nagrađeni su svjetskom nagradom za intervencije na vodi, a 2012. kao najbolji obučni centar u Europi”, podsjetio je instruktor spašavanja Toni Poljak.

Tim HGSS-a djeluje i kroz modul za traganje i spašavanje na vodi kroz Civilnu zaštitu EU-a. HGSS je u svega 13 godina dospio na deveto mjesto u cijelome svijetu po broju osposobljenih spašavatelja za spašavanje na vodi na broj stanovnika. Prve tečajeve organizirali su 2011.