HGSS

HGSS na poljsko-hrvatskoj konferenciji u Zakopanama dogovorio suradnju s TOPR-om

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja sudjelovali su na poljsko-hrvatskoj konferenciji sa spasilačkom službom koja djeluje u visokim Tatrama (TOPR), organiziranom na inicijativu počasnog konzula Republike Hrvatske u Poljskoj Paweła Włodarczykav koja se održala 22. i 23. rujna 2022. godine u Zakopanama.

FOTO:

Marek Podmokły / Agencja Wyborcza.pl

Cilj konferencije bio je uspostavljanje suradnje, razmjena iskustava stečenih u poljskim i hrvatskim planinama, razmjena tehnika spašavanja koje koriste obje službe, organiziranje zajedničkih aktivnosti u planinama i špiljama, kao i mogućnost i svrhovitost uspostavljanja stalne obuke i suradnje ovih dvaju službi u spašavanju.

Na konferenciji je također prikazano okruženje u kojem HGSS i TOPR djeluju. Bilo je govora i o suradnji s lokalnim vlastima, upravama nacionalnih parkova u Poljskoj i Hrvatskoj te s drugim organizacijama koje se bave pitanjima planina i spašavanja.

Budući sve veći broj poljskih turista ljetuje u Hrvatskoj, a osim odmora na moru žele upoznati i ljepote hrvatskog gorja, u Poljskoj su HGSS i konzulat Republike Hrvatske u Krakowu potpisali pismo namjere o suradnji te je dogovoren konkretan plan suradnje za sezonu 2022./2023.

Naša suradnja je dobra, ali je još možemo unaprijediti zajedničkim vježbama uglavnom u području speleospašavanja i spašavatelja ronilaca. Nadamo se da će u ljetnoj sezoni poljski gorski spašavatelji surađivati ​​s našim spašavateljima na mjestima privlačnima za poljske turiste. Također, zimi želimo doći u Tatre kako bismo razmjenili iskustva s poljskim spašavateljima.

I voditelj TOPR-a Jan Jan Krzysztof pozdravio je ideju konzula o razmjeni spašavanja – Kontakti s hrvatskim spasiocima postoje već duže vrijeme. Prije nekoliko tjedana naši spašavatelji koji rade sa psima tragačima susreli su se s hrvatskim kolegama na obuci u Italiji. Morate uzeti u obzir da mnogo Poljaka dolazi u Hrvatsku. Naši turisti idu u lokalne planine, ne ponašaju se uvijek u skladu s uvjetima i dožive nesreće, a tada im pomažu hrvatski spašavatelji. Uskoro bi se moglo dogoditi da poljski turisti u hrvatskim planinama sretnu i poljske spašavatelje, dodao je Krzysztof.

Suradnja će se odvijati ove i sljedeće godine na način da će se specijalizirani timovi nalaziti u Hrvatskoj i Poljskoj radi razmjene iskustava i znanja u pojedinim specifičnim područjima spašavanja kako bi unaprijedili tehnike i postupke spašavanja.