HGSS

HGSS na međunarodnim vježbama mehanizama CZ Europske unije

Četrdeset članova HGSS-a podijeljenih u dvije skupine kroz aktivnosti Odjela za civilnu zaštitu i katastrofe HGSS-a i Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova od 19. do 23. listopada 2021.g. sudjelovalo je na vježbama Modex u Italiji i Romodex u Rumunjskoj. Time su započele pripreme za certifikaciju hrvatskog Modula za traganje i spašavanje u planini i Modula spašavanja s vode uz upotrebu čamaca na razini Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Navedeni moduli predstavljaju institucionalizaciju HGSS-ovih resursa kao državnih intervencijskih kapaciteta u provođenju žurne međunarodne pomoći u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Moduli moraju zadovoljavati niz uvjeta samodostatnosti kao primjerice:

– napajanje električnom energijom baze operacija (agregati)

– raspolaganje odgovarajućom opremom potrebnom za izvršavanje misije spašavanja

– dostupnost i samodostatnost hrane i vode

– osigurano medicinsko osoblje ili bolničari

– logistika

– oprema i osoblje potrebno za uspostavu operativne baze i

– provođenje misije odmah po dolasku na mjesto nesreće.

Cilj ovih vježbi je jačanje sposobnosti zajedničkog odgovora timova na operativnoj i taktičkoj razini te povećanje razine spremnosti i kapaciteta odgovora sustava civilne zaštite na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini u slučaju velike katastrofe izazvane potresom, poplavom, lavinom i sl.

Spašavanje s vode uz upotrebu čamaca u Rumunjskoj

U Temišvaru i okolici organizirani su scenariji poplava koje su pogodile imaginarnu državu Modulistan. U pomoć Modulistanu došlo je devet zemalja iz Europe. Uz Hrvatsku, ondje su bili timovi iz Španjolske, Belgije, Litve, Latvije, Estonije, Slovenije, Slovačke i Rumunjske. Pravilnom upotrebom resursa traganja i spašavanja uspješno su odrađeni svi scenariji koji su stavljeni pred članove hrvatskog modula. Naši timovi posebno su se istaknuli u suradnji sa španjolskim timovima.

O kvaliteti rada pripadnika hrvatskog modula (HGSS) najbolje govori izjava voditelja vježbe, Marcela Lucaciua:“Impresioniran sam, nisam se još susreo s volonterima u modulima. Izuzetno ste se posvetili zadacima i odradili vrhunski posao. Za vas i kolege iz Španjolske na ovoj vježbi pripremili smo najteže scenarije i to ste odradili bez problema.”

Gorsko spašavanje u Italiji

Scenarij vježbe temeljio se na događaju iz 2017. godine u mjestu Farindola, Abruzzo (Italija) kada je potres, uz niz pratećih potresa, izazvao lavinu koja je zatrpala hotel Rigopiano. U hotelu je u tom trenutku boravilo trideset osam osoba.

Prema scenariju, veliki dio cesta bio je neprohodan zbog lavine. Za traganje i spašavanje bilo je potrebno imati opremu za kretanje u zimskim uvjetima. Vježba je obuhvaćala djelovanje, suradnju i koordinaciju tri modula odnosno tima na terenu iz Hrvatske Modula za planinsko spašavanje, USAR modula iz Poljske te MUSAR modula iz Francuske.

Moduli su međusobno organizirali zajedničku bazu operacija, uspostavili zajedničku radio komunikaciju te pokrivali područja djelovanja u skladu sa svojim sposobnostima.