HGSS

HGSS i posada HRZ-a dobitnici Plave vrpce Vjesnika

Hrvatska gorska služba spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dobitnici su Plave vrpce Vjesnika u momčadskoj konkurenciji.

Spasilački tim Hrvatske gorske službe spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zajedničkim snagama spasili su unesrećenog ribara s koće „Kordika2“.

“To zahtjevno spašavanje odrađeno je na otvorenom moru, 17 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od tri metra. Posadu helikoptera činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić i tehničari letači – stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko.

Spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović, uz kojeg su još bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica. “Kada je helikopter doletio iznad koće koja se kretala uz valove, počela je vrlo opasna operacija spuštanja spašavatelja Tasića na ribaricu, točnije na plato veličine 5 puta 7 metara, što je učinjeno iz petog pokušaja. Moralo se paziti da čelično uže s kojim je spuštan ne zapne za ogradu ili neki drugi dio nadgrađa koće. Koliko je operacija bila zahtjevna svjedoči i to da je helikopter sat vremena lebdio iznad ribarice na dvadesetak metara visine,” objasnio je Herceg.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u političkom dnevniku Vjesnik. Prestankom postojanja Vjesnika 2012. dodjelu Plave vrpce Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.

YouTube video