HGSS

Helikoptersko dežurstvo u Divuljama

U objektu HGSS-a u Divuljama, u neposrednoj blizini vojne baze, dežuraju letači spašavatelji u timu od tri do četiri člana u turnusima od sedam dana. Iz te baze, po pozivu se polazi u akciju s posadom i helikopterom HRZ-a.

Od početka sezonskog dežurstva, od 1. svibnja do danas odrađeno je 14 helikopterskih akcija spašavanja. Većina njih je bila u planinama, dok su se ostale odvijale na otocima i moru.

Zbog povećane potrebe spašavanja u ljetnim uvjetima, te priljeva mnogobrojnih turista na našu obalu, uvedena su 2006. godine stalna sezonska dežurstva, koja traju svaku godinu u ljetnim mjesecima. Ove godine zbog statistike iz prošlih godina počelo se sa dežurstvima ranije od 1. svibnja do konca listopada. Inače, na godišnjoj razini zabilježi se tridesetak helikopterskih akcija spašavanja.

Helikopterska komisija je osnovana 1998. godine, za potrebe bržeg pristupa spašavatelja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, te transporta prema bolničkim ustanovama iz udaljenih planinskih i neurbanih područja, gdje bi akcije spašavanja zemaljskim putem trajale satima.

Do danas je zabilježeno više od 400 akcija. Broj bi bio i puno veći kada bi bi helikopter letio u svim akcijama koje HGSS pokrene. Zbog “tromosti” sustava pokretanja i tehnološke mogućnosti sadašnjih helikoptera često se ide u akcije klasičnim metodama umjesto zračnim putem.

Obuka

Inače, heli komisija broji oko 50 članova. Zbog vrlo odgovornih i teških zadaća, te opasnosti koja prijeti pri spašavanju iz helikoptera, razina obuke mora biti na visokoj razini. Spašavatelji koji rade na helikopteru prolaze sustavno osposobljavanja po planu obuke, te se tako nalaze u raznim statusima obučenosti, kao na primjer: letači instruktori, letači spašavatelji, pripravnici za letače spašavatelje.

Svake godine u proljetnom periodu komisija organizira dva termina za relicencu, vježbu obnove znanja spašavatelja, te pripremu za nadolazeću sezonu.

Kada se podiže helikopter?

Helikopter se podiže u slučajevima kada je opravdano njegovo učešče, odnosno, kada helikopter može bitno “podići razinu spašavanja”. To znači : U potragama kada urgentno treba pretražiti veći teren i odmah izvesti akciju spašavanja. U zahtjevnim akcijama na teškim i “udaljenim” terenima gdje bi transport trajao satima. Znatno skraćuje vrijeme i udobnost transporta. U stijenama je ponekad nemoguće pristupiti te izvesti akciju bez helikoptera. Posebno je važno kada je stanje unesrećenoga teško i potrebno je hitno primarno zbrinjavanje ili transport u bolnicu. U svim situacijama je nezamjenjiva brzina i udobnost te mogućnost obavljanja više akcija u kratkom roku.

Helikoptersko spašavanje sutra

U području helikopterskog spašavanja, suradnja HGSS-a i HRZ-a se nastavlja. Nabavka manjih, modernih helikoptera koji bi služili prvenstveno za akcije spašavanja značajno bi podigla kvalitetu spašavanja i samim time i opće sigurnosti.