HGSS

Godišnja vježba potraga Stanice Split

Tijekom subote HGSS Stanica Split organizirala je redovitu godišnju potražnu vježbu na području Solina i Kliškog polja, u kojoj je sudjelovalo preko stotinu članova Stanice i Ispostava iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Vježbi su se priključili i pripadnici Civilne zaštite, Crvenoga križa, te izviđača.

14/11/2022

|

HGSS stanica Split

Bila je ovo prilika da se na jednom mjestu okupe gotovo svi resursi HGSS-a, od potražnih timova, timova s potražnim psima, dronova, quadova, zapovjednog vozila i ostalih čimbenika, nužnih za dobru i temeljitu potragu za nestalom osobom.

Vježba je započela u ranim jutarnjim satima kroz niz predavanja i radionica o kompleksnom sustavu potraga od zaprimanja dojave, preko prikupljanja svih potrebnih informacija, do izlaska na teren i načina pretraživanja terena kako u početnoj, najvažnijoj fazi, tako i u kasnijoj, kada se potraga širi po potrebi. Pričalo se i o potragama na brzim vodama.

Timovi su pročešljali zahtjevan teren Kliškog polja i Solina, te su uspješno obavili sve zadane zadatke, a što je najvažnije, pronašli su nestale osobe, baš kao i timovi s potražnim psima koji su se još jednom pokazali kao dragocjen resurs HGSS-a. Nakon vježbe na terenu uslijedila je zajednička analiza, jako korisna za sve sudionike koji su mogli bolje sagledati sve aspekte potrage nakon odrađene vježbe.

Veći dio angažmana HGSS-a otpada na same potrage, pa su ovakve vježbe uvijek potrebne i dobrodošle, kako za stare članove, tako i za sve suradnike iz Ispostava koji su se ovaj put odazvali u zaista velikom broju, što i jest važno u jednoj potrazi. Što je više ljudstva na terenu, to je veća i brža šansa da će se nestala osoba pronaći prije. Lani je na razini Splitsko-dalmatinske županije bilo tridesetak potraga, a uz ovu godišnju, održavaju se i vježbe tijekom cijele godine. Cilj Stanice Split je držati visoku razinu spremnosti i obučenosti svih sudionika potrage kako bi mogli odgovoriti na sve izazove – kazao je Ante Jukić koji je koordinirao vježbu.