HGSS

Emergency call

Zajednička konferencija za medije povodom 15. srpnja – Svjetskog dana vještina mladih (UN) “Vještine za život – putokaz za bolji svijet”

Na konferenciji za medije, održanoj u petak, 15. srpnja, povodom UN-ovog Svjetskog dana vještina mladih, najavljena je kampanja „Vještine za život – putokaz za bolji svijet“ i Festival vještina za život koji će se održati u Lovincu od 29. srpnja do 1. kolovoza 2022. godine.

15/07/2022

|

Savez izviđača Hrvatske

Organizatori kampanje i Festivala su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Pokrovitelji su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Američka gospodarska komora i Messengers of Peace – program Svjetske skautske organizacije.

Na konferenciji je najavljeno održavanje 11. Smotre izviđača Hrvatske koja se održava od 25.7. do 4.8. u Lovincu u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske te u partnerstvu s više od 30 partnerskih institucija i organizacija. Smotra će tokom 11 dana okupiti više od 2000 djece i mladih, izviđača iz Hrvatske i svijeta te će biti najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj u 2022. godini.

„U sklopu 11. Smotre izviđača održat će se i Festival vještina za život – prvi takav festival u Hrvatskoj, koji će biti otvoren za javnost, a ponudit će mladima iz čitave Hrvatske mogućnost besplatnog sudjelovanja u više od 100 različitih aktivnosti i radionica. Festival se održava od 29. srpnja do 1. kolovoza u Lovincu u Lici. Pozivamo sve zainteresirane da nam se besplatno pridruže na Festivalu, dođu na dan, dva ili tri i sudjeluju u aktivnostima koje organiziramo s brojnim partnerima.“– najavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Održavanje Festivala prati i interaktivna kampanja, nazvana „Vještine za život – putokaz za bolji svijet“ putem web stranice www.vjestinezazivot.hr, kojom se popularizira učenje i korištenje vještina za život te ističe njihova važnost u snalaženju kroz život, a sve kroz iskustva i primjere organizatora kampanje.

Okupljene je na početku pozdravila i Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade koja je pozdravila ovu inicijativu, posebno pohvalivši okupljanje svih partnera s ciljem pružanja novih znanja i vještina mladima iz cijele Hrvatske.

Ravnateljstvo civilne zaštite, kao suorganizatori, pružat će logističku i materijalnu potporu u organizaciji Smotre i Festivala, a zajedno s ostalim partnerima, Hrvatskim Crvenim križem, HGSS-om i Savezom izviđača Hrvatske, u Lovincu će organizirati i pokaznu vježbu spašavanja koja će biti otvorena za javnost. Uz vježbu, prikazat će se i sva oprema koja se koristi su akcijama spašavanja, a za djecu i mlade bit će organizirane i brojne zanimljive radionice.

„Ova kampanje je vrlo značajna jer educira i priprema djecu i mlade za svakakve izazove u životu. Upravo taj preventivni dio je i jedna od zadaća Ravnateljstva civilne zaštite, a suradnja sa Savezom izviđača Hrvatske i drugim partnerima od iznimne je važnosti jer naš zajednički rad služi dobrobiti zajednice“ – zaključio je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

„Trebaju nam funkcionalni pojedinci kako bismo stvarali funkcionalno društvo. Ali trebaju nam i socijalne kompetencije djece i mladih. Mi ovdje upravo stvaramo savez za borbu protiv otuđenja djece. Pri tom se u doprinosu naših organizacija ne preklapamo već pozitivno nadopunjavamo“ – naglasio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, rekao je kako u HGSS-u nisu ni sekunde dvojili oko uključenja u ovaj projekt.

„Jedino kako se možemo nositi s kriznim situacijama je kao zajednica. Pojedinac ne može puno ako nema drugih pojedinaca s komplementarnim vještinama. Zato su vještine za život izuzetno bitne i zato moramo omogućiti djeci i mladima da ih imaju priliku steći od najranije dobi.“ – kazao je Granić.

„Tehnička kultura jako je važna u obrazovanju djece i zato mi je jako drago što ćemo na Festivalu moći djeci i mladima ponuditi brojne aktivnosti i radionice koje će provoditi 10-ak nacionalnih saveza tehničke kulture.“ – naveo je Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.

„Uz vještine za život učimo kako se snaći u nepoznatom okruženju, kako pozvati pomoć ili pomoći nekome, kako se penjati, orijentirati u prirodi, ali i životu. Uz vještine za život učimo kako živjeti u skladu s prirodom i kako svladavati izazove materijalnog svijeta. Značajnu ulogu u provedbi ove kampanje imaju upravo naši partneri koji važnost vještina za život znaju iz prve ruke i provode ih u svojoj svakodnevici. A gdje najbolje izbrusiti svoje vještine za život nego na prvom hrvatskom Festivalu vještina za život u Lovincu.“ – najavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i pozvao sve da dođu sa djecom na Festival vještina za život u Lovincu.

Detaljni program aktivnosti Festivala za život te prijave građana na pojedine aktivnosti i radionice nalaze se na službenoj web stranici Festivala http://www.vjestinezazivot.hr.