HGSS

Emergency call

Vježba Odjela za speleoronilačko spašavanje

Prošlog vikenda vježbu speleoronilačkog spašavanja organizirao je Odjel za speleoronilačko spašavanje koji djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje Hrvatske gorske službe spašavanja.

Vježba je održana u domaćinstvu Stanice Istra koja je organizirala lokacije za ronjenje kao i logistiku za održavanje predavanja. Speleološka udruga Pula ustupila je prostor za smještaj i predavanja, dok su oko logistike punjenja boca i pripreme pomogli kolege iz JVP Pula.

Speleoronioci su ovaj put za cilj imali uvježbavati mlađe kolege tehnikama ronjenja, ispravnom slaganju tehničke ronilačke opreme, ronjenju sa suhim odijelima i ostalome. Neki od iskusnih članova po prvi puta su ronili i trenirali s opremom za ronjenje u uskim prostorima – sidemount, dok su ostali članovi radili na usavršavanju nabavljene opreme za odrađivanje složenih akcija spašavanja, kao i odradili vlastiti trening ronjenja.

Uz ronilački dio vježbe, članovi Odjela odradili su i predavanja te daljnju analizu potrebne i nabavljene opreme za spašavanje, potrebne preinake i dogovor oko daljnjeg načina testiranja opreme koja se mora uklopiti u protokole spašavanja na kojima radi Odjel.