HGSS

Emergency call

Speleoronilački odjel HGSS-a sudjelovao na vježbi Europske speleospasilačke asocijacije

Odjel za speleoronilačko spašavanje HGSS-a koji djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje sudjelovao je 21. i 22. ožujka na vježbi Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA) u poznatom speleoronilačkom objektu Molnar Janos u Budimpešti.

29/03/2022

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

 Na vježbi su sudjelovali speleoronilački spašavatelji iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije. Osim funkcionalne vrijednosti, vježba je bila od izrazitog značaja za članove odjela speleoronilačkog spašavanja HGSS-a zbog razmjene iskustava i jačanja suradnje s kolegama iz drugih država.

Molnar Janos jedan je od najpoznatijih speleoronilačkih objekata u ovom dijelu Europe. Radi se o lokaciji visokog rizika na kojoj se izvode i komercijalni zaroni ronioca što ga čini izvrsnim mjestom za provođenje vježbi. U slučaju nevolje, u akciju spašavanja u tom objektu mogu biti pozvani i naši spašavatelji stoga ova vježba nosi još veću važnost.

Fokus vježbe bio je na scenarijima organizacije akcije i transporta unesrećenog ronioca kroz potopljeni speleološki objekt. Transport je izveden u više varijanti ovisno o broju spašavatelja i opremi, s i bez podvodnog skutera. Prvi dio vježbe odrađen je u vanjskom jezeru ispred izvora, dok je drugi dio izveden unutar izvora, u speleoronilačkom okolišu, pri tom poštivajući geomorfologiju i faunu izvora Molnar Janos.

Ovim putem još jednom je potvrđena dobra suradnja između svih prisutnih speleoronilačkih spašavatelja. Također, prepoznata je potreba za češćim zajedničkim vježbama u potopljenim speleološkim objektima kako bi se bolje uskladilo procedure spašavanja.

Ovim putem zahvaljujemo domaćinima u objektu Molnar Janos, uz želju da se vidimo uskoro na sličnim treninzima i vježbama speleoronilačkog spašavanja.