HGSS

Emergency call

Vježba Odjela za ronilačko spašavanje na Moru

Članovi Odjela za ronilačko spašavanje su od 12.-14. svibnja održali vježbu traganja i spašavanja na moru.

Cilj vježbe je bio nastaviti raditi na protokolima pretrage i spašavanja unesrećenih osoba u morskom ambijentu. Naglasak vježbe je stavljen na rad s opremom za ronilačko spašavanje za javne potrebe (Public Safety) u moru. 

Iako su nepovoljne vremenske prilike pratile ovu vježbu, HGSS ronioci su odradili više trenažnih urona do maksimalnih dubina od 40 metara u svrhu održavanja spremnosti za slične zadaće. 

Ovakav ambijent pruža posebne izazove pretraga na većim dubinama i u velikim prostranstava, stoga je jako bitno da se tehnike kojima HGSS ronioci rade ovakve vrste spašavanja nastave uvježbavati i usavršavati u svrhu povećanja efikasnosti pronalaska unesrećenih osoba i sigurnosti samih spašavatelja koji sudjeluju na ovakvim akcijama. 

Uključeni su i ostali značajni resursi kojima se ronioci HGSS-a služe prilikom provođenja akcije ovakvog tipa. HGSS plovilo koje je poslužilo kao baza za vježbu te dodatni alati za pretrage morskog dna poput sonara za traženje nestalih osoba s površine mora. 

Veliku zahvalu dugujemo ronilačkom centru Draulik iz Milne, našeg kolege Petronija Tasića uz čiju podršku se ova vježba uspješno provela. 

U narednom periodu slične vježbe očekuju i ostale HGSS ronioce, kako bi u slučaju izbivanja akcija ovakvog tipa, HGSS bio spreman odgovoriti.