HGSS

Emergency call

Vikend u znaku obuka u Karlovcu

Ovog vikenda, Stanica HGSS-a u Karlovcu bila je domaćin niza važnih obuka uključujući digitalnu kartografiju, relicencu udaljenih pilota te 9. obuku za operatere spašavanja na vodi (RBO i SFRBO) iz raznih dijelova Hrvatske.

U HGSS Stanici Karlovac se održala obuka digitalne kartografije, relicenca udaljenih pilota i 9. obuka za RBO (Rescue Boat Operator) i SFRBO (Swiftwater and Flood Rescue Boat Operator) iz više stanica diljem Hrvatske.

Na tečaju digitalne kartografije sudionici su stigli iz Delnica, Gospića, Istre, Splita, Vinkovaca i Zagreba, dok su instruktori iz Karlovca, Varaždina i Splita prenijeli bogato znanje o digitalnoj kartografiji.

Simulacija stvarnih scenarija, vođena od strane iskusnih instruktora, omogućila je polaznicima da primijene stečeno znanje u praksi. Kroz rad s računalnim programom, uvježbavali su se na primjerima koji se pojavljuju tijekom potražnih akcija. Završetak tečaja obilježila je prezentacija mogućnosti praćenja sudionika potrage u realnom vremenu putem pametnih telefona i aplikacije HGSS SAR tracker, kao i lociranje nestalih osoba pomoću LocateMe skripte.

U isto vrijeme sukladno programu školovanja udaljenih pilota HGSS-a udaljeni piloti iz Čakovca, Varaždina, Samobora, Delnica i Karlovca su proveli obavezno godišnje relicenciranje kako bi zadržali svoje vještine i dalje nastavili pomagati i spašavati živote.
Na karlovačkim rijekama, provedena je posljednja ove godine 9. u nizu obuka za RBO (Rescue Boat Operator) i SFRBO (Swiftwater and Flood Rescue Boat Operator), okupljajući kolege iz stanica Slavonski Brod, Osijek i Karlovac.

HGSS kontinuirano teži unapređenju vještina i znanja svojih volontera, a ovakvi tečajevi su izuzetno bitni za održavanje visokih standarda djelovanja službe u svim uvjetima i situacijama.